Vlada KS sutra na sjednici razmatra slučaj Mahira Rakovca

Vijesti 06. jan 201616:56 > 16:58
Vlada KS

Vlada Kantona Sarajevo održat će sutra sjednicu na kojoj će, između ostalog, razmatrati i slučaj tragične smrti 14-godišnjeg Mahira Rakovca.

Kako je za N1 potvrđeno iz Vlade KS, informaciju o poduzetim koracima u slučaju Mahira Rakovca predstavit će ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović.

Građani okupljeni u Facebook grupi “Pravda za Mahira”od Vlade KS zahtjevaju hitno usvajanje izmjena Zakona o maloljetničkoj delikvenciji, preispitivanje odluke o izdavanju licence za rad Internacionalnoj školi u Sarajevu.

Također, građani traže hitan završetak istrage, ispitivanje svjedoka i prikupljanje dokaza, te hitno kažnjavanje maloljetnih nasilnika koji su, kako se navodi, Mahira otjerali u smrt.

Kako je ranije saopćeno iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, poduzete su određene aktivnosti za rasvjetljavanje ovog slučaja, te će u narednom periodu iste intezivirati i ojačati, kako bi u što skorije vrijeme imali sve relevantne informacije o navodima iz pisma koje su iznijeli roditelji nastradalog dječaka i zauzeti odgovarajući stav po pitanju istih.

“U osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo provode se programi prevencije vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije, u okviru godišnjih programa rada škola, s tim da će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u narednom periodu nastaviti pojačanu kontrolu provedbe istih, zahtijevati detaljne izvještaje o realizaciji istih, kao i zahtijevati na oštrijem provođenju procedura kada bilo koje nasilje u školama bude prijavljeno školama Ministarstvu”, naveli su u saopćenju.

Sjednica Vlade KS počinje u 10:00 sati. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.