Interresorna grupa će rješavati probleme vojnih penzionera

Vijesti 07. jan 201611:05 > 11:25
N1

Predstavnici Saveza udruženja vojnih penzionera FBiH okončali su okupljanje ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, uz obećanje da će se naredne sjednice ponovo sastati sa Vladom FBiH kako bi regulisali postojeći zakon o penzionisanim osobama.

Vlada FBiH će naredne sedmice formirati interresornu grupu koja će raditi na dopuni i izmjeni postojećeg rješenja o penzionisanim vojnicima, kako bi se na redovnoj sjednici parlamentarne skupštine usvojio Zakon o socijalnom i invalidskom osiguranju penzionisanih lica.

U taj zakon, uvrstit će se i vojnici, kako bi uz nove odredbe primali standardnu penziju, a ne socijalnu pomoć, kako je to do sada bio slučaj.

Podsjećamo, Savez udruženja vojnih penzionera tražio je da se njihov problem što prije riješi i da dobiju status vojnih penzionera, a ne da se tretiraju kao primatelji socijalne naknade.

Iz Vlade FBiH su poručili da će se to pokušati regulisati na način da posojeći budžet FBiH ne trpi novi udar, budući da je vojnih lica sa ovakvim statusom blizu 27.000.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.