Direktor PIO-a: Više para je teže osigurati nego manje para

Vijesti 07. jan 201616:56 > 19:15
N1/Ilustracija

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je sa predstavnicima Saveza udruženja vojnih penzionera FBiH razgovarao o Zakonu o povoljnijem prijevremenom penzionisanju iz 2013. godine.

Na sastanku je dogovoreno da će naredne sedmice Vlada FBiH oformiti interresornu grupu koja će raditi na regulisanju prijedloga o izmjeni pomenutog Zakona.

Penzionisani vojnici kažu da postojeći Zakon iz 2013. diskriminiše određene kategorije vojnih penzionera i traže da se svrstaju u penzionere gdje pripadaju, a ne da budu socijalni slučajevi.

“Treba izvršiti neke korekcije u postojećem Zakonu, pogotovo kada se radi o vojnim osiguranicima i da izmjenu tog Zakona treba izvršiti prije donošenja okvirnog Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju”, smatra Nihad Šehović, predsjednik Saveza udruženja vojnih penzionera u Federaciji BiH.

Iz Vlade su također priznali da trenutni Zakon ni ide u korist penzionisanim Vojnicima i da će učiniti sve da se pronađe kompromis.

“Razumjeli smo zahtjeve da su neopravdano vojni osiguranici stavljeni zajedno sa svim drugim kategorijama i da treba iznalaziti način njihovog riješenja, tako da ne dođe do značajnijeg probijanja budžeta”, kazao je Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH.

Suština je – penzionisani vojnici traže veće penzije, kažu u federalnom Fondu PIO, na koji način, trenutno nije poznato. Njihove penzije se finansiraju 50 posto iz doprinosa, 50 posto iz budžeta. Ukoliko na kraju Vlada donese odluku o izmjenama Zakona, to će u određenom procentu povećati visinu izdvajanja iz budžeta i iz doprinosa.

“Ne mogu to ni biti neke spektakularne cifre, ali više para će biti naravno teže osigurati nego manje para, ali ne vjerujem da će to biti spektakularan iznos”, tvrdi Zijad Krnjić, direktor federalnog Zavoda PIO.

Vojni penzioneri će sigurno opteretiti budžet FBiH i PIO-a. Statistički podaci Fonda PIO idu u prilog ovoj činjenici. U posljednjih pet godina broj zaposlenih nije pratio broj onih koji su otišli u penziju. Ukupan iznos za isplatu penzija za 2015. godinu iznosio je oko 1.8 milijardi KM. Rastom broja penzionera i rashodi u budžetu FZ PIO se godišnje povećavaju za 2 do 3 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.