Papir koji izaziva strah u Opštoj bolnici u Sarajevu

Vijesti 07. jan 201617:41 > 19:04
N1

Umjesto da bude jasnije, sve se manje zna šta će se dogoditi sa Opštom bolnicom Abdulah Nakaš u Sarajevu. Direktorica, Sebija Izetbegović, supruga člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, postala je i direktorica Kliničkog centra Sarajevo. Govori se i o spajanju bolnica, pa su zaposleni u strahu od otkaza počeli tražiti posao...

Zbog papira, koji kruži Neuropsihijatrijom Opšte bolnice u Sarajevu, zaposleni samoincijativno traže prekid radnog odnosa u Opštoj bolnici i prelazak u Univerzitetski kliniči centar u Sarajevu. I to već od ponedjeljka. To traže od Sebije Izetbegović, koja je u ovom trenutku direktorica obje ustanove. Radnici su u strahu. Znaju za najave o spajanju dvije medicinske ustanove ali zvanično niko im nije rakao – da li će bolnica biti preseljena, zgrada ispražnjena, niti šta će biti sa osobljem.

“Većina ih potpisuje iz straha, jer ukoliko skupštine donese odluku o spajanju, da će im biti zatvorena vrata u Kliničkom centru, što bi značilo da će ostati bez posla”, tvrdi Dragan Stevanović, specijalista Opšte bolnice.

Ovim postupcima spajanje bolnica počelo je u ilegali, jer da bi se to i realiziralo, prvo skupština Kantona Sarajevo treba da odluči o ukidanju Opšte bolnice i eventualnom spajanju sa Kliničkim centrom, koji je u nadležnosti Federacije BiH. Upućeni kažu da je Neuropsihijatrija, na čijem je čelu Haso Safo, samo početak, te da je sljedeća na spisku ortopedija.

I za oko 550 zaposlenih u Opštoj bolnici je nepoznanica šta će biti s njima ukoliko dođe do spajanja sa Kliničkim centrom.

“Sindikat je uputio poziv inspekciji rada da utvrdi validnost tog papira, da se vidi ko stoji iza tog papira i onda krećemo u Tužilaštvo da ono ispita ko stoji iza toga”, smatra Edo Selimić iz Sindikata zdravstva KS.

Ko god da stoji iza ovih postupaka, nije objasnio šta će se dogoditi sa medicinskom opremom, u koju je samo prošle godine uloženo skoro 10 miliona maraka, jer neke od instaliranih aparata nije moguće preseliti u prostor UKCS-a.

“Mi imamo 10 najmodernijih oparacionih sala, a nemamo prostora da preselimo sale iz Opšte bolnice. Ne znamo gdje bi sa tom opremom”, otkriva Suad Rožajac iz Sindikata UKCS-a.

Uposleni tvrde da je Sebija Izetbegović prije dva dana išla u vizitu pacijentima Kliničkog centra, premda tamo nije zaposlena. Samo dan poslije Upravni odbor imenovao ju je za direktoricu ove ustanove.

Sebija Izetbegović nije bila dostupna za komentar. Ipak, uspjeli smo stupiti u kontakt sa njenom sekretaricom, koja nam je rekla da još ništa nije zvanično, a kada bude zvanično njeno imenovanje u UKCS-u da ćemo dobiti više informacija. Na koji način, nije nam znala reći.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš nam je potvrdila da je zgrada u kojoj se nalazi Opšta bolnica vojni objekat, ali da nije na listi perspektivne vojne imovine, te da njome upravlja Vlada Federacije BiH.

Prema najavama, nakon preseljenja bolničkih kapaciteta, u ovaj objekat trebalo bi da bude useljena Vlada, no tek ćemo vidjeti hoće li se doista u hirurškim salama i sobama sa kisikom, smjestiti premijer FBiH Fadil Novalić i njegovi ministri.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.