Neira Kurtović primljena na prestižni Univerzitet Oxford

Vijesti 07. jan 201621:48 > 21:51
Neira Kurtović

Neira Kurtović, učenica Tursko-bosanskog Sarajevo koledža, primljena je na prestižni britanski Univerzitet Oxford u Velikoj Britaniji.

Ova sjajna mlada učenica i višestruko nagrađivana matematičarka jučer je dobila pismo sa Univerziteta Oxford u kojem je obavještavaju da je primljena na jedan od najelitnijih svjetskih univerziteta na kojem studiraju mladi ljudi iz čak 142 zemlje svijeta.

Kurotović je čak tri puta predstavljala svoju zemlju na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), najprestižnijem svjetskom takmičenju u matematici za učenike srednjih škola.

Iza Neire Kurtović su brojna takmičenja i osvojene nagrade. Prva nagrada EMC (European Mathematical Cup), prvo mjesto na Kantonalnom takmičenju u matematici, prvo mjesto na Federalnom takmičenju u matematici (četiri godine zaredom federalni prvak), srebrna medalja na Državnom takmičenju, bronzana medalja na MMC – (Mediteranen Mathematics Competition), Honourable mention IMO – (International Mathematical Olympiad), srebrna medalja IGO (Iranian Geometry Olympiad).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.