Hrvatska se još bori sa nezapamćenim vodostajima: Sisak očekuje borba s vodenim valom Save i Kupe

Vijesti 15. sep 201416:13 > 16:32
Anadolija

Kiša na poplavom ugroženim područjima u Hrvatskoj danas ne pada, ali mještani strahuju od nadirućih slivnih voda koje će utjecati na vodostaj Kupe, Save, Korane, Odre i Mure. Prema analizi stanja na terenu, vrh vodenog vala, koji će oboriti mnoge historijske rekorde, očekuje se u utorak (sutra).

Danas je dijelom poplavljeno Mursko Središće na rijeci Muri posjetila ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i ovom prigodom poručila kako Hrvatska tek treba pronaći način na koji će se boriti. Mura je premašila historijski rekord za 30 centimetara i ugrozila mjesta u Međimurskoj županiji koja se brane zečjim nasipima. Očekuje se kako će Mura početkom naredne noći opasti na sigurne vrijednosti.

– Uspješno odbranjen Karlovac –

Najteže stanje je na Kupi, uzvodno od Siska, u mjestima Žažina i Letovanić, gdje se vodeni val Kupe, koji je prošao Karlovac, očekuje sutra (utorak), a u gradu Sisku prekosutra (srijeda). Jutros u 10 sati označen je prestanak opće opasnosti za Karlovac, grad koji leži na četiri rijeke, jer se Korana spustila ispod najkritičnije zone. Karlovac je uspješno obranjen, prije svega velikim zalaganjem mještana kojih je 3.000 dobrovoljno pomagalo u punjenju vreća i gradnji zečjih nasipa.

Nebranjeni dio sela Žažine uz Kupu je poplavljen, a vojska i mještani su odbranili dio nasipa u tom mjestu kojega su Hrvatske šume prijašnjih godina raskrčile kako bi lakše izvlačili drvene trupce. Mještani susjednih sela Žažina i Letovanić, čije su kuće poplavljene, za sve krive nadležno Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode, prije svega, zbog neočišćenih kanala i zapuštenosti kanalne infrastrukture. Iz Hrvatskih voda i Ministarstva na to odgovaraju kako Hrvatska nije pripremljena na borbu s hiljadugodišnjim rekordnim vodostajima.

– Sisak očekuje vodeni val Save –

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

 U Sisak će sutra, pak, pristići vodeni val Save koji je noćas prošao kroz Zagreb. Srećom, u tom gradu vodeni vrhunci Save i Kupe neće koincidirati nego nailaze sa danom razlike, ali ipak vodostaji će oboriti rekorde.

Uz 700 vojnika koji brane sisačku okolicu, još 130 vojnika poslano je u Jasenovac, na ušću Save i nabujale Une, koja je uzvodno ugrozila Hrvatsku Kostajnicu. Očekuje se kako će Sava kod mjesta Crnac, nizvodno od Siska i ušća s Kupom, doseći za ovu godinu rekordnih 800 centimetara.

Ljudskih žrtava nema, a vojska i Hrvatska gorska služba spašavanja pripremni su za evakuaciju ljudi i stoke ukoliko stanje na ugroženim područjima postane kritično.