Da li je požar na Gradačačkoj pijaci podmetnut?

Vijesti 11. jan 201617:12 > 18:25
N1

Na Gradačačkoj pijaci koja se nalazi koja se nalazi između Brčko distrikta i Gradačca, nedaleko od Arizone, jutros oko 4 sata i 45 minuta je izbio veliki požar koji je progutao desetine objekata, uglavnom drvenih, kao i svu robu. Poslovni prostor Marka Božića izgorio je u potpunosti.

“Nisam ga otvorio nikada, to ne mogu reći. Dogovorio sam se sa jednim koji imato smeće, šta već, da nekom čovjeku iz Tinje kao magacin. Taj čovjek je tu držao svoje stvari i sve je to otišlo”, kaže Marko Božić.

Trgovci nisu bili rasploženi da pričaju o ovoj nesreći, osim da su tu zarađivali hljeb. Pijacu su koristili zakupci iz TK i Brčko distrikta, a rijetki od njih su spasili robu.

Iz firme koja upravlja pijacom, ističu da ne znaju uzroke požara. Ljudskih žrtava nije bilo, a materijalna šteta je ogromna.

“Pijaca datira od 2005 godine. Tu je bilo negdje između 500 i 600 objekata. Po našim procjenama, u jutarnjim satima je izgorjelo 90-95 posto objekata”, pojasnio je Ensar Mešanović iz “Nove pijace” Gradačac.

Oni čiji su prostori i radnje izgorjeli, najavljuju tužbe jer sumnjaju da je požar podmetnut, budući da je pijaca imala i video nadzor i fizičko osiguranje.

“Mislim na količinu objekata da je to podmetnuto. Druga varijanta ne može postojati da toliki objekti i kvadratura ode i plane”, tvrdi Božović.

Požar su gasile vatrogasne jedinice iz Gradačca, Brčko distrikta, Pelagićeva i Orašja. Posebnu opasnost predstavljaju plinske boce koje se još uvijek nalaze u zapaljenim objektima.

Ovo je drugi požar u zadnjih nekoliko godina na ovoj pijaci. Uviđaj i istraga još nisu započeli jer se požar mora potpuno lokalizovati. Nakon toga znat će se pravi uzrok požara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.