Skupština Kantona Sarajevo: Broj živorođenih jednak broju mrtvih

Vijesti 15. sep 201416:34 > 16:50
Image Base

Skupština Kantona Sarajevo je prihvatila Izvještaj Kantonalne uprave Civilne zaštite za 2013.godinu, a ovim su izvještajem obuhvaćene sve aktivnosti CZKS-a.

Također je prihvaćena i Studija o zdravstvenom stanju stanovništva, higijenskim prilikama i zdravstvenoj djelatnosti u KS-u za 2013. godinu, s mišljenjem Ministarstva zdravstva i Prijedlogom mjera za poboljšanje zdravstvenog stanja stanovništva i higijenskih prilika u Kantonu Sarajevo.

Govoreći o najznačajnijim zdravstvenim problemima te kako su zadovoljene potrebe stanovništva kroz zdravstveni sistem, dr. Seniha Čelik iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a,  istakla je da je stanovništvo u kategoriji starog regresivnog stanovništva te pokazuje trend rasta.

– Vrijednost stope nataliteta pokazuje lagani, kontinuirani pad, a vrijednost stope prirodnog priraštaja je negativan, pogotovu u općinama, Trnovo, Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo i to za 1,2 posto, što ukazuje na to da je broj živorođenih jednak broju mrtvih – naglasila je Čelik.

Također, kazala je, dva su vodeća oboljenja, hronična oboljenja kao što su dijabetes, endokrini i metabolički poremećaj i maligna oboljenja.

Od malignih oboljenja, neoplazme dojke su među vodećim. Na 100.000 stanovnika, stopa oboljelih je 259,34, a prošle godine je bila 199,78.

U 2013. registrovan je i sindrom zlostavljanja kod djece od 7 do 14 godina, a čak 94,20 procenata registrovanih je slučajeva.

Također Studija govori i o tome da je broj registrovanih u saobraćajnim nesrećama povećan za 11,47 posto, a i broj poginulih je povećan za 14,28 posto.

Kao zanimljivost, Čelik je naglasila da je broj saobraćajnih nesreća izazvanih u alkoholiziranom stanju povećan za 13, 18 procenata.

– Oko 31,07 posto djece ispod pet godina je pretilo, a to govori da bi zdravstveni odgoj trebao biti uveden kao predmet u školama – kazala je dr. Čelik u izjavi za medije.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija, među 10 zaraznih bolesti pljuskavice su za 19,18 procenata veće nego u 2012.godini, a razlog tome je nezadovoljavajuća primoimunizacija, vakcinisanje djece.

Na dnevnom redu sjednice trebala je biti i informacija o stanju kriminaliteta, ali s obzirom na to da se, kako je rečeno, ministar MUPKS-a nije pojavio na sjednici, 38. sjednica Skupštine je završena.