Ruši se zgrada "Feroelektra" – "ruglo" Sarajeva

Vijesti 14. jan 201617:02 > 17:07
Anadolija

Početkom naredne sedmice počinje rušenje bivše zgrade kompanije "Feroelektro" u centru Sarajeva, na čijem mjestu bi za nekoliko mjeseci trebao nići novi luksuzni hotel.

Ideju o izgradnji hotela na mjestu nekadašnjeg stambeno-poslovnog objekta, koji je zapaljen i do temelja izgorio 1993. godine, za vrijeme rata u BiH i opsade Sarajeva, u djelo će provesti turski biznismen Fatih Kol, koji od 2006. godine živi u Sarajevu gdje je osnovao i svoju firmu.

Prema Kolovim riječima, sa Općinom Stari Grad riješena je dokumentacija prema kojoj je on vlasnik 35 posto, a općina 65 posto ovog objekta.

“Početkom sedmice počinje rušenje, u ponedjeljak ili u utorak, glavni sam investitor i planiram investirati oko 10 miliona eura. U martu ili u aprilu planiram početi izgradnju objekta, hotela od 56 soba. Bit će to ekskluzivan hotel, imat će garaže na četiri etaže. U Sarajevu ima puno hotela, ali nema ekskluzivnih. Osim toga, taj objekat mora biti ekskluzivan, jer se nalazi u srcu grada”, kazao je Kol.

Rušenje objekta, koji se godinama nalazi u devastiranom stanju i koji je nerijetko predstavljao opasnost po prolaznike zbog čestih obrušavanja ostataka fasade i zidova, koštat će blizu 10 hiljada KM.

Anadolija

“Možda bude trajalo 15 dana, jer je centar grada, imamo cestu, ljudi prolaze, moramo pažljivo raditi. Radit ćemo polako, ali sigurno”, kaže Kol dodavši kako bi izgradnja hotela trebala trajati godinu i pol dana. Kol dodaje kako će u hotelu biti zaposleno 120 radnika.

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić rekao je kako ova oronula ruševina u centru Sarajeva od 1993. godine predstavlja “ruglo grada”.

“Konačno smo to uspjeli riješiti, odnosno 35 posto je privatno vlasništvo, kupljeno od strane investitora, 65 posto je vlasništvo općine. Danas smo uručili rješenje o izvršenju rušenja ovog objekta u katastrofalnom stanju. Vrlo brzo će se ovdje ukazati jedan prostor, a nakon toga ide izdavanje dozvole za objekat istih gabarita”, kazao je Hadžibajrić.

Devastirani objekat pored Sarajevske katedrale godinama je čekao na rušenje, a nakon što prostor bude očišćen, ovdje će nići hotel koji će imati pet spratova iznad i još četiri podzemna. Prema Kolovim riječima, hotel će zadržati vanjski autentični izgled s obzirom na to da se zgrada nalazi u zaštićenoj staroj jezgri Sarajeva, dok će unutrašnjost biti uređena u moderan hotelski enterijer.

Projektu izgradnje hotela finansijski doprinos dat će i Ziraat Bank Bosna, kazao je direktor te banke Ali Riza Akbas.

“Mi djelujemo u BiH više od 17 godina i trudimo se da pomažemo sve dobronamjerne investitore. Od početka smo u ovom projektu, pomoći ćemo kao investitori. Ovo mjesto je važno za Sarajevo i mi smo se odlučili biti dio ovog projekta, bit ćemo njegova podrška. Kao ozbiljna banka, imamo namjeru pružati podršku u svim projektima, poljoprivredi, industriji, turizmu, tako da i u ovom slučaju želimo pomoći”, poručio je Akbas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.