Navršava se 39. godišnjica pogibije Džemala Bijedića

Vijesti 17. jan 201613:49 > 13:52
Facebook

Navršava se 39. godišnjica od pogibije Džemala Bijedića, jednog od najutjecajnijih bošnjačkih političara tog vremena, koji je nastradao u avionskoj nesreći 18. januara 1977. godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Tog dana Bijedić je bio u Beogradu na batajničkom aerodromu – ispraćaju predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita u Libiju. Po povratku za Sarajevo njegov avion udario je u brdo Inač u blizini Kreševa. Osim Džemala, tom prilikom poginuli su njegova supruga Razija, saradnici Zijo Alikalfić i Smajo Hrla, piloti Stevan Leka i Murat Hanić. Predsjednik Tito se nakon nesreće odmah vratio u zemlju i prisustvovao Bijedićevoj sahrani u Sarajevu.

Nikada do kraja nisu rasvjetljene okolnosti pod kojim je avion u kojem se vozio Bijedić udario u stijenu.

Bijedić je rođen 12. aprila 1917. godine u Mostaru, gdje je i odrastao kao potomak ugledne trgovačke porodice. Kao gimnazijalac se interesovao za pokret komunista, kome se tokom studija u Beogradu i priključuje. Oktobra 1939. godine u Beogradu biva primljen u SKOJ, a decembra 1939. u mostarskoj organizaciji u KPJ. Četiri puta biva zatvaran, svaki put u Mostaru.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata aktivno kao član Partije učestvuje u NOB-u. Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova vlade Bosne i Hercegovine, potom 1948. godine, načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH, predsjednik Skupštine SRBiH, predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) 1971. godine. Obavljao je i niz drugih funkcija.

Bijedić je često bio uz Josipa Broza Tita, pa se spominjao i kao njegov mogući nasljednik, što je otvorilo sumnje u slučajnost avionske nesreće.

Analitičari vjeruju kako je Bijedić bio političar međunarodnog kalibra i da bi danas takav profil zvaničnika itekako dobro došao ne samo BiH, već svim zemljama bivše Jugoslavije, piše NAP.