Mile Radišić primjer kako uspješno poslovati iz zatvora

Vijesti 20. jan 201617:32 > 19:12
N1

Kako se posluje iz zatvora? Dobro, ako pitate najkontraverznijeg banjalučkog biznismena. Mile Radišić i iza rešetaka, uspio je da završi objekat u koji će se, kako piše poslovni portal Capital, uskoro ipak useliti kompanija Mtel. Uz mjesečni zakup od vrtoglavih 400.000 KM.

Da bude završen objekat vrijedan 100 miliona maraka, Mileta Radišića nije spriječila ni zatvorska kazna, ni bjekstvo od iste, ni protesti građana.

Firmu Grand trade prepisao je na sina, čime je iz zatvora omogućio nastavak radova, te konačni dogovor o dugoročnom najmu s kompanijom Mtel.

“U decembru je bila sjednica UO Mtela. Odlučeno je da će biti nastavljen ugovor, potpisan aneks što se desilo jučer. Prema mojim informacijama, Mtel ulazi u zgradu, cijena zakupa 15.600 m2 je 13,5 eura po kvadratu ili 400.000 KM mjesečno”, rekao je Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba

Iz Mtela nema odgovora niti reakcija. Kolike su uštede, a koliki rizik useljenje u zgradu koja od početka gradnje ima i političke konotacije.

Naime, vlasnik Granda trade, i sam je priznao da je u prijateljskim vezama sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

“Mi jesmo dugogodišnji prijatelji, ali odnos Dodika i mene s ovom firmom nema veze”, rekao je Mile Radišić.

Ima li veze prvobitni ugovor kojim se Telekom obavezuje da će ukoliko odluči kupovati nekretninu prvo pokušati kupiti od Radišića, koji također prvenstvo prodaje nakon pet godina najma, u prvoj verziji ugovora daje baš Mtelu?

Ova kompanija je prošle godine, donijela odluku da raskine ugovor sa Radišićevim Grand tradeom zbog, kako su, naveli propusta u izgradnji.

Zbog afera koje su pratile postupak, Savez za promjene iznenađen je odlukom kompannije u većinskom vlasništvu Vlade Srbije.

“Savez za promjene podržava Vladu Srbije, posebno premijera Aleksandra Vučića ,u borbi protiv kriminala i korupcije i vjerujemo da će Vlada Srbije, kao vlasnik “Telekoma Srbije” preispitati okolnosti u vezi useljenja Mtel-a u zgradu koja je nastala na kriminalnim radnjama.”

Procjenjuje se da će samo najam od Mtela, biti dovoljan da se investicija Grand tradeu isplati za 12 godina.

Mnogo prije tog perioda javnost očekuje odgovore, kako je i uz pomoć koga odbjegli Radišić prelazio državnu granicu, ko mu je i da li mimo pravila odobrio zatvorske pogodnosti, i da li će iko zbog svega odgovarati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.