Kako razmišljaju mladi u BiH: Strah od završavanja na birou

Vijesti 21. jan 201609:31 > 09:37
N1

Udruženje za razvoj i promicanje umjetničke djelatnosti Magacin Kabare iz Sarajeva, uz podršku Američke ambasade u BiH, pokrenulo je u aprilu 2015. godine projekat pod nazivom “Djeca mira” koji je namijenjen mladima Bosne i Hercegovine, odnosno generacijama koje su rođene nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Gosti Novog dana su bili režiser Emir Kapetanović i predstavnici šest gradova: Radoš Zarić iz Bratunca, Nataša Jasikovac iz Zvornika, Ivona Baković iz Tomislavgrada, Nina Lončar iz Mostara, Marko Pešikan iz Sarajeva, Zorica Sekulić iz Bijeljine koji su govorili o ovom projektu.

O okupljanju mladih iz 6 bh. gradova Emir Kapetanović je kazao kako je to nova generacija, novi pogled na svijet, nova budućnost BiH.

Lončar je na pitanje o Dejtonskom mirovnom sporazumu rekla kako nisu opterećeni Dejtonom, kako su dosta različiti po svim životnim segmentima i kako njih to ne zanima.

Djevojka iz Tomislavgrada Ivona Baković je govorila o tome šta bi mladi promijenili, kao i o perspektivi života u BiH. “Mislim da je glavni problem mladih u Tomislavgradu taj šta će upisati, odnosno koju školu i najčešće idu u Mostar. Njihov najveći strah je da će završiti na birou“, rekla je.

Sekulić je kazala kako je u Bijeljini najveći problem mladih što ne mogu da zarade. “Imamo dosta nevladinih sektora i aktivnosti, tako da mislim da se polako podiže svijest o mladima“, komentarisala je.

“Moj grad jeste mali, ne mogu ga porediti s drugim većim, ali u mom gradu postoji dosta talentovane djece koje je strah da to i pokažu jer se boje komentara starijih. Više bih radila na predstavama u našem gradu. Zadnji put kad smo radili predstave, bile su dobre reakcije publike”, kazala je Zvorničanka Jasikovac.

Kapetanović se nadovezao na njenu izjavu te je rekao kako su planirali da rade predstavu i u Zvorniku tako da će to najaviti sa zadovoljstvom.

Komentarisao je i način na koji su birali mlade iz BiH. “U svakom od gradova smo radili radionice i onda su mladi glasanjem birali određene ljude“, kazao je.

Kapetanović je kazao kako je ovaj projekat dokaz da je moguće napraviti nešto što će se baviti budućnošću a ne prošlošću.Mi smo pored performansa napravili i dokumentarni film što je priručnik za starije da vide šta je mladima potrebno“, objasnio je Kapetanović.

Mladi su u Novom danu i poručili javnosti:

“Da zaborave ono što je bilo i da gledaju na budućnost”.

“Nema straha, da samo vjeruju u sebe”.

“Živite da biste sanjali, sanjajte da biste živjeli”.

“Neka sude na osnovu onoga što se njima desi, da ne slušaju druge priče iz prošlosti i da vole”.

“Da stvaraju vlastita iskustva, da ne slušaju druge, da uče na vlastitim i greškama naših predaka”.

“Pridružite nam se u Meeting Pointu večeras u 6 sati da pogledamo film, ulaz je slobodan”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.