Uhapšen muškarac zbog sumnje da se borio na strani ISIS-a

Vijesti 21. jan 201610:27 > 10:33
SIPA

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su na graničnom prelazu „Međunarodni aerodrom Sarajevo“, po naredbi Tužilaštva BiH, lišili slobode osobu inicijala M.K. (1986) iz Velike Kladuše nakon što je isporučena iz Turske.

Osoba inicijala M.K. lišena je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 202d stav (2) koji se odnosi na pripadanje terorističkoj grupi, u vezi sa članom 201. KZ BiH „Terorizam“ i krivično djelo iz člana 162b KZ BiH stav (2) „Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“.

Navedena osoba sumnjiči se da je u periodu od novembra 2014. godine do juna 2015. godine boravila na sirijskom ratištu, gdje je učestvovala u oružanim sukobima na strani ISIL-a.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je veoma dobra policijska saradnja na nacionalnom i međunarodnom nivou, koja je rezultirala isporučenjem navedene osobe iz Turske nakon što je tamo provela određeni vremenski period u pritvoru.

Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e, gdje se kriminalistički obrađuje, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njenom daljem statusu, saopćeno je iz SIPA-e.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.