Sarajevski "Tunel spasa" u novom ruhu

Vijesti 22. jan 201618:05 > 19:16
N1

Muzej "Tunel spasa", koji je bio jedini izlaz iz opkoljenog Sarajeva, osvježen je novom kolekcijom. Eksponati će postavku učiniti realističnijom i na taj način posjetiocima približiti osjećaj života pod granatama.

Na raspolaganju su i besplatne aplikacije sa audio-vodičima, ali i vodič na Breillevom pismu, koji će kolekciju učiniti dostupnom za slijepa i slabovidna lica.

Jedan od najvećih magneta za turiste u Sarajevu, “Tunel spasa”, odnedavno u novom ruhu. Lutke u prirodnoj veličini, stvarne situacije, realistični eksponati, svjedočenja, dnevnici, dokumenti, ratni ožiljci. Sve kako bi doživljaj preživljavanja pod granatama bio interaktivniji, autentičniji.

Ono što je još značajno i što treba napomenuti, jesu video materijali, autentični video materijali, koji su ovoga puta sastavni dio stalne muzejske postavke, a koji su načinjeni u periodu opsade, na autentičnoj lokaciji“, rekla je Dina Memić, kustosica.

Priča o bijegu u slobodu kroz “tunel kojeg nema” sada je i inkluzivna. Osim vodiča na Breillevom pismu, dostupna je i trojezična aplikacija za smartphone sa audio-vodičem. Ali, to nije sve.

Tunel spasa je u ratu bio dug 800 metara. Trenutno je otvoreno svega 25 metara. Ali, rukovodioci muzeja i kustosi imaju plan da dužinu tunela vrate na prvobitnih 800 metara i to sve kako bi posjetioci imali autentično iskustvo.

“Zahtjev već postoji u Vijeću ministara, u Ministarstvu za Civilne poslove, da pokušamo da dobijemo dozvolu za prolaz ispod kompletne piste. Objekat je kompletno urađen u armirano-betonskoj konstrukciji, da izađemo na onaj dio Dobrinje. Objekat tamo imamo, već je kupljen”, istakao je Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja KS.

Hiljade Sarajlije tražilo je ovim putem svjetlo na kraju tunela. Sa visinom od 160 cm i tek jednim metrom širine, “Tunel spasa” za Sarajlije je bio veći od La Mancha, a ostat će jednim od najznačajnijih simbola ratnog Sarajeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.