Čengić: Pred Tužilaštvom je sada najveća odgovornost

Vijesti 26. jan 201608:48 > 08:54
N1

Današnju štampu i dnevno politička dešavanja u rubrici Press u Novom danu komentarisala je novinarka Rubina Čengić, novinarka magazina Start, koja je istakla da se slušaj hapšenja Fahrudina Radončića može komentarisati na razne načine, ali da je sada najveća odgovornost na Tužilaštvu BiH

“Potpuno je očekivano i logično da je ova vijest na naslovnicama svih novina u BiH. Radi se o čovjeku koji je predsjednik političke partije koja je na vlasti, i predstavnik je u Domu naroda PS BiH. To je jučer i danas najinteresantnija stvar, a u novinama se vidi razlika u pristupu ovome”, kazala je na početku.

Neko tvrdi da se radi o političkoj montaži, dok drugi prenose da je uhapšen zbog ometanja pravosuđa. “Svaki medij ima svog vlasnika koji je povezan sa nekim ko štiti svoje polje djelovanja”, kazala je.

Svakako, danas je najveće pitanje kako će se odvijati stvari nakon hapšenja predsjednika SBB-a, odnosno sada se najviše čeka odluka Tužilaštva BiH.

“Događaj se može posmatrati na razne načine. Tužilaštvo se na nekim hapšenjima u prošlosti pokliznulo, a samo hapšenje prate pomalo nevjerovatni detalji vezani za političke procese, ali i za hapšenje”, dodaje.

Podsjećamo, prvo je uhapšen Bakir Dautbašić, koji je iz pritvora prihvaćen kao ministarski kandidat iz redova SBB-a.

“SDA ne smeta činjenica na sumnju da je neko počinio krivično djelo. Za mene su i obeshrabrujuće reakcije pojedinih medija u kojima se napada Tužilaštvo BiH, jer oni kao sada namještaju Radončiću”, navodi Čengić.

“Moramo istaći da je jedan od tužilaca je rođeni brat jednog od SDA-ovih ministara. Zakon o sukobu interesa je očito jedna beskrajna širina, i mora se uključiti mogućnost sumnje da neko može uticati na nekoga”, kazala je za N1.

“Hapšenje Radončića su pratili transkripti telefonskih razgovora, a iz njih se može utvrditi da se kalkuliše prema SDA”, dodaje, uz napomenu da se pojavila informacija da je Radončić od Bakira Izetbegovića ranije tražio da se obustave istrage protiv njega.

“To je porazno ako se može uraditi”, pojasnivši da nikome ne treba sistem gdje neko može biti zaštićen od pravnog gonjenja.

Čengić je kazala da će najgore od svega biti ako za sedam-deset-mjesec dana dođemo u situaciju “tresla se gora, rodio se miš”, jer se nekim temama bavimo toliko vremena i onda ništa.

Također, podsjetila je na naslove u nekim medijima, ali i na konstatacije ljudi koji su dovodili u vezu hapšenje Radončića sa budućnošću BiH.

“Ako se ispostavi da je optužnica tačna, onda će to biti još strašnije. Trenutno, najveća je odgovornost na Tužilaštvu BiH, a poslije i na Sudu kako će se odnositi prema ovom slučaju”, kazala je za N1.

Podcrtala je i činjenicu da ne potpuno neprihvatljivo ponašanje upad u redakciju Dnevnog avaza sa dugim cijevima, a konstatovala je da je to bila “čista holivudizacija”, kao i u nekim ranijim hapšenjima, poput onoga Živka Budimira. Ipak, dodala je “vidjet ćemo koliko će to biti potrebno”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.