Glas za Unu: Čeka se reakcija Parlamenta FBiH

Vijesti 26. jan 201618:00 > 19:25
N1

Otkazana je sjednica zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj je trebalo da bude razmatran Prijedlog deklaracije o neprihvatanju odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Za to vrijeme jednoglasni su oni, čiji bi život mogao biti itekako ugrožen.

Glas za Unu i zdravu životnu sredinu dali su stanovnici sa obje strane rijeke. U aprilu prošle godine na teritoriji BiH peticiju su potpisivali stanovnici Novog Grada u Hrvatskoj i stanovnici Dvora na Uni.

Ista reakcija vlasti čeka se mnogo duže. Narodna skupština RS krajem godine donijela je Deklaraciju kojom se protivi odlaganju nukleranog otpada na Trgovskoj Gori. Danas je izostala ista reakcija Parlamenta FBiH.

Opštine unsko-sanskog sliva očekuju da reaguje i Parlamentarna skupština BiH i donese istu rezoluciju.

“Zadužiti organe vlasti koji će u pregovorima sa Vladom Hrvatske donijeti pravu konačnu odluku, a to je da odlaganje nuklearnog otpada ne može biti tako blizu granice BiH“, komentarisala je Snježana Rajlić, načelnica Novog Grada.

Niska stopa naseljenosti na lijevoj obali Une pogoduje Hrvatskoj da vojne objekte nekadašnje JNA ukopane u Trgovskoj Gori pretvori u skladišta otpada iz Nuklearne elektrane Krško. Međutim, dvadeset hiljada stanovnika Novog Grada u tome vidi ozbiljnu prijetnju.

“Naravno da se plašimo – to je katastrofa za ovaj prostor kada bi se to desilo, ali se nadamo da neće doći do toga”.
“Ja sam već pri kraju, meni žao omladine i djece”, mišljenja su građana.

Tlo Trgovske Gore je vodopropusno. Tu su brojni potoci i rječice koje se ulivaju u Unu, što bi u slučaju odlaganja nuklearnog otpada moglo ugroziti stanovništvo osam opština u slivu Une.

Trgovska Gora je ispresijecana podzemnim vodotokovima čije je centralno slivište u rijeku Unu čija se voda koristi za piće, navodnjavanje poljoprivrednih površina, kupanje ali i brojne turističke atrakcije od kojih je najpopularnija fly fishing.

Pastrmka, škobalj, som… sve vrste ribe nalaze se na mjestu gdje se sudaraju Una i Sana i ugrožene su, tvrde ribari.

“Mi se svi trudimo da se obnavlja, da se vrati nekadašnji sjaj. Samim odlaganjem otpada bi sve bilo besmisleno”, rekao je Edim Džaferbegović, reprezentativac BiH u mušičarenju.

Ribari podsjećaju i na blizinu Nacionalnog parka Una u kojem njeguje bogat biljni i životinjski svijet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.