Nuhanović na sudu, holandski vojnici najavili proteste

Vijesti 12. nov 201409:47 > 09:50
EPA

Bivši prevodilac Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici Hasan Nuhanović sutra će biti saslušan u holandskom sudu u Arnhemu po krivičnoj prijavi protiv triju bivših oficira Holandskog bataljona u Srebrenici.

“Saslušanje je zakazano po mojoj žalbi i žalbi porodice Rize Mustafića na odluku tužilaštva u Arnhemu da ne procesuira bivše oficire Holandskog bataljona Roberta Frankena, Tomasa Karremansa i Berende Osterveena”, kazao je Nuhanović u izjavi za Agenciju Fena. 

Naime, presudom Vrhovnog suda Holandije od 6. septembra 2013. godine, njegova porodica je ubijena zbog pogrešne odluke pripadnika Holandskog bataljona da njegovog oca i brata iz baze u Potočarima predaju srpskim snagama u ruke, čime se država Holandija proglašava odgovornom za njihovu smrt. 

Navodi da su bivši pripadnici Holandskog bataljona protiv kojih nije podnijeta krivična prijava, a ima ih nekoliko stotina okupljenih u udruženju “Dutchbat 3 Veterans”, najavili masovni protest ispred zgrade suda u Arnhemu, kao “podršku trojici svojih kolega”.

“Sud nam je posredstvom naše advokatice Liesbeth Zegveld uputio dopis u kojem se predlaže da uđemo na sporedni ulaz da se ne bismo konfrontirali s okupljenim pripadnicima bivšeg Holandskog bataljona. Odlučili smo ipak da uđemo na glavni ulaz, jer se ne bojimo”, ističe Nuhanović.

Naglašava da će njegovo pojavljivanje na sudu, nakon traume koje je preživio u Srebrenici, biti još jedno u nizu te da se uvijek pojavljivao kao inicijator istrage. 

“Moj stav je da ću se sljedeći put u Holandiji pojaviti u sudu samo u svojstvu svjedoka na izričiti poziv istražnih organa, odnosno tužilaštva ili suda i da se više neću pojavljivati kao inicijator bilo kakvog postupka bez obzira na ishod ovog saslušanja”, kaže Nuhanović. 

Ako krivična pravda u Holandiji, kako je dodao, zavisi od volje pojedinca, odnosno od toga da li taj pojedinac ima snage i energije da se u periodu od dvije decenije bavi poslom istražitelja ili tužioca, onda je to pitanje koji treba da rješava Holandija u vezi sa sistemom svog krivičnog pravosuđa, a ne on kao državljanin Bosne i Hercegovine.

“Više nemam snage za borbu. Jasno je da gotovo 20 godina nakon Potočara pripadnici Holandskog bataljona nisu spremni suočiti se s istinom i biti na strani pravde, već nastavljaju istu praksu koju su otpočeli jula 1995. godine, a to je potpuno negiranje svoje odgovornosti za smrt velikog broja bošnjačkih izbjeglica koji su se 11., 12. i 13. jula našli u i oko baze u Potočarima”, zaključio je Nuhanović u razgovoru za Fenu.