Sarajevo: Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Vijesti 27. jan 201607:51 > 07:53
Fena

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas će na Trgu fra Grge Martića u Sarajevu obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Međunarodni dan sjedanja na žrtve Holokausta obilježava se 27. januara, čime se označava godišnjica oslobođenja koncentracionog logora Aušvic – Birkenau 1945. godine. Milione ljudi su nacisti i njihovi saradnici širom Evrope, u periodu između 1933. i 1945. godine, progonili, tretirali krajnje neljudski, lišili ih dostojanstva i na kraju ubili.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela zvaničnu Rezoluciju o obilježavanju toga dana. Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta. Takođe, Rezolucija ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprečavanju genocida u budućnosti.

Iz tog razloga, UDIK smatra da je ta rezolucija dobar primjer kojim bi se trebalo voditi civilno društvo u Bosni i Hercegovini, te ga primijeniti na bh. zajednicu i na taj način doprinijeti u sprečavanju ponavljanja tragične prošlosti, saopćeno je iz UDIK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.