Seizović: U BiH 20 godina traje "konstitutivno bezvlašće"

Vijesti 27. jan 201610:45 > 18:19
N1

Hapšenje Fahrudina Radončića dovest će do nove političke destabilizacije, rekao je Zarije Seizović, stručnjak za međunarodno pravo i profesor na Fakultetu političkih nauka.

Seizović je gostujući u Novom danu rekao da se na Tužilaštvo BiH vrše dvije vrste pritiska.

Prva vrsta pritiska vrši se preko medija – posredstvom njihovog izještavanja o hapšenju. Drugu vrstu pritiska vrše oni (a tu spadaju i članovi SBB-a) koji tvrde da je ovo politički montiran proces“.

Profesor Seizović smatra da je jednako pogrešno tvrditi za nekog da je nevin kao i tvrditi da je kriv, bez prethodno donesene pravosnažne sudske presude. Isto tako javnost, posebno osobe na visokim političkin funkcijama, moraju shvatiti odgovornost i težinu njihovih izjava i komentara i suzdržati se bilo kakvih kvalifikacija.

Tužilaštvo BiH ranije nije bilo na visini zadatka. Glavni problem u ovoj zemlji je pitanje odgovornosti, odnosno preuzimanje odgovornosti. Za hapšenje gosp. Radončića i slične slučajeve trebalo bi da postoji čitav niz dokaza koji dovode do ovih “spektakularnih” hapšenja” – no, često na kraju nije bilo nikakvih presuda. Najbolji je primjer slučaj g. Živka Budimira koji je prerastao u svojevrsnu burlesku. Od ozbiljnog predmeta i optužbi o kojima se govorilo, sve se svelo na nekakav pistolj i malu količinu novca“.

Vasvija Vidović, braniteljica Fahrudina Radončića, jučer je rekla da je hapšenje lidera SBB-a politički montiran proces. Prof. Seizović je mišljenja kada bilo ko ustvrdi da je neki proces “politički montiran” mora biti spreman za to snositi i konsekvence.

Reći da je proces politički montiran znači da se te tvrdnje mogu i dokazati, zato što ovakva izjava implicira da su policija ili tužilaštvo korumpirani”, a to je ozbiljna konstatacija.

Hapšenje g. Radončića svakako znači političku destabilizaciju u BiH, međutim, i bez toga, koalicija SDA-SBB bi, kako tvrdi gost Novog dana, svakako bila osuđena na propast, kao i mnoge druge koalicije do sada.

Hapšenje je, čini se, ostavilo bez daha koaliciju SDA i SBB-a. U BiH, koja je inače neozbiljna država, već 20 godina traje “konstitutivno bezvlašće”. Ovakve i slične koalicije su osuđene na propast – danas ili za nekoliko mjeseci, to je neminovno“, ističe profesor.

Seizović se osvrnuo i na upad pripadnika SIPA-e u redakciju Dnevnog Avaza koju su osudili skoro svih bh. mediji.

Činjenica da policija sa dugim cijevima ulazi u redakciju nekog medija nije primjerena, ali ne mora nužno značiti da je to sprečavanje medija da objektivno izvještavaju. Ne slažem se sa stavovima da mediji mogu izvještavati neobjektivno i da im na to ne treba skretati pažnju. Ne može niko, pa ni mediji, pisati i izvještavati bez odgovornosti, a ono o čemu izještavaju mediji moraju biti spremni i dokazati, u protivnom podliježu građansko-pravnoj odgovornosti, jer su uvreda i kleveta depenalizirane“.

Na kraju je objasnio koliko iznosi predviđena kazna za ometanje rada pravosudja.

Koliko se sjećam, zakon za ometanje rada pravosudja predviđa kaznu zatvora od 1-10 godina“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.