Izetbegović: Radončić zaslužuje da se brani sa slobode

Vijesti 27. jan 201614:06 > 14:09
N1

Nakon održanog sastanka u Predsjedništvu BiH predstavnika Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost na press konferenciji Bakir Izetbegović je istakao da Fahrudin Radončić zaslužuje da se brani sa slobode.

“U vezi nevinosti, svakako da je nevin dok se ne dokaže suprotno. Obzirom na njegov ugled i doprinos koji je dao zemlji, Fahrudin Radončić zaslužuje da se brani sa slobode”, kazao je Izetbegović.

Obzirom da su se od hapšenja Fahrudina Radončića u medijima pojavila imena Asima Sarajlića i Aljoše Čampare, obojica iz SDA kadra, kao odgovorni za hapšenje Radončića, Izetbegović je kazao.

“Odluke u hapšenju se ne donose u SDA, nego u Tužilaštvu. SDA, 114 delegata je donijelo odluku da se ide u koaliciju sa SBB-om – i ja sam učinio sve da ta koalicija da rezultate. Ovo nama nije bilo u interesu kao najodgovornijoj bošnjačkoj stranci. Čamparu i Sarajlića to možete pitati i vi, ali ono što garantujem je stav SDA. Šta ko misli u kafani i kod kuće to ne znam”, kazao je Izetbegović.

Izetbetgović je istakao da se Radončiću ne može na teret staviti odluka o imenovanju ambasadorice Slovenije, jer je to diskreciono pravo predsjednika da predloži to ime.

“Mi se dogovaramo oko raznih pozicija. Dogovaramo se sa koalicionim partnerima. Nermana Hadžijahić jeste bila prijedlog gospodina Radončića, a moj zahtjev je bio da to bude profesionalac. On je kandidatkinju predložio, a ja sam o imenovanju saznao kasnije iz medija. Žena koja je imenovana ima reference, a diskreciono pravo predsjednika je da to odluči i zbog toga se to ne može stavljati na teret Radončiću u ovom slučaju”, dodao je.

Izetbegović je potvrdio da ukoliko bude pozvan kao svjedok na Sudu, da će se odazvati.

Mirsad Đonlagić, podpredsjednik SBB-a istakao je da Fahrudin Radončić vrijedi za jednog od najuspješnijih ljudi u BiH, te da ne žele vjerovati da će ostati u pritvori.

“Želim da naglasim da je Radončić dobio preko 200.000 glasova na izborima. Jedan je od najuspješnijih ljudi. Ako je koalicija pokazala pozitivne rezultate, za očekivati je da to neće biti slučaj bez njega. Mi želimo vjerovati da će on biti na slobodi”, potvrdio je Đonlagić.

Đonlagić je prokomentarisao i navode oko Sarajlića i Čampare, kao krivaca za hapšenje Radončića: “Ja bi volio da to kažem, ali nemam pouzdane dokaze. Ta imena su neizbježna u ovoj situaciji”, kazao je.

Izetbegovićev stav je da će biti sankcionisani ukoliko se navodi pokažu tačnim, jer to znači kršenje stranačke discipline.

“114 članova odbora je potvrdilo koaliciju, a mi ne znamo kako članovi stranke mogu donositi odluke u ime Tužilaštva BiH”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.