Namjenska industrija u BiH uskoro konkurentnija

Vijesti 28. jan 201617:48 > 19:18
N1

Namjenska industrija u BiH će uskoro postati konkuretnija na svjetskom tržištu. Zakonske regulative se prilagođavaju EU što će bh. firmama olakšati poslovanje.

BiH se opredijelila da promijeni svoje zakonodavstvo kako bi namjenska industrija, koja državi donosi najviše novca, bila još konkurentija. Novi Zakon je predložilo nadležno ministarstvo i prošao je zakonsku proceduru.

“Namjera nam je da kroz ovo zakonodavstvo o kojem ćemo govoriti na sastanku da procedure za dobijanje izvoznih i uvoznih dozvola skratimo na pola. Umjesto na šesdeset dana da tu proceduru skratimo na trideeset dana, kako bi naše kompanije bile konkurentne“, kazao je Mirko Šarković, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Minstar je na sastanak pozvao vodeće kompanije u ovoj oblasti. Među njima je Igman iz Konjica koja se bavi proizvodnjom municije. Iako su 2015. godinu završili sa 101.000.000 KM prihoda, raduju se novom Zakonu.

“Radićemo na poboljšanjima i na novim tržištima, a to je u Aziji gdje već imamo potpisan novi ugovor. Ostaju nam i stari kupci i izvozimo na pet kontinenata. Isto tako, planiramo nove pogone otvoriti i zaposliti nove radnike“, komentarisao je Džahid Muratbegović, v.d. direktora Igman-Konjic.

Ovaj Zakon će omogućiti nedavno potpisani sporazum na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, da vojne industrije dvije zemlje zajedno prave naoružanje koje će plasirati na svjetsko tržište.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.