RAK: Gledanje reality programa moguće samo pomoću šifri

N1

RAK je donio novi, izmijenjeni kodeks emitovanja reality i pseudoreality programa. U dnevnim terminima moći će se emitovati sa tehničkom zaštitom, a bez zaštite, isključivo iza ponoći.

To su kodirani programi koji se mogu gledati samo kroz prolazak tehničke barijere, najčešće se radi o postavljanju šifre za takav program tako što vi putem svog daljinskog upravljača ukucate šifru i pristupite gledanju tog programa“, rekla je  Helena Mandić, direktorica emitovanja RAK BiH.

Ko prekrši kodeks, suočit će se sa kaznom od 150 – 300.000 maraka.

Da li će emiteri poštovati odluke RAK-a ili će se nastaviti utrkivati da osvoje što više gledalaca, emitujući vulgarnosti, svađe i nasilje, to nam niko od licenciranih tv kuća nije htio odgovoriti.

Pri tome, podsjećamo, pojedine televizije nisu prezale od uvođenja učesnika poput Vojislava Šešelja ili pojedica koji čekaju odsluženje višegodišnjih zatvorskih kazni. Na nastavak emitovanja nisu utjecale ni na hiljade potpisanih peticija.

“Zlo mi je kad čujem na poslu da se o tome priča i koje gluposti su u pitanju i zaista ne bih poželjela ni pogledati to”.
“Meni je to zaglupljivanje klasično”.
“Što se tiče Farme jedino to, ovo ostalo može proći”.
“U jednu ruku je interesantno, u drugu ruku pretjerano vulgarno”.
“Pa ja sam za šifre uvijek bila”, mišljenja su građana.

Sa šifrom ili ne, svi ovi kodeksi domaće regulatorne agencije su uzaludni ukoliko iste ne donesu regulatorne agencije u regionu koje i emituju reality programe. Jer, agencije mogu kontrolisati one televizije koje su licencirane u BiH. One koje nemaju licencu, a gledaoci ih prate putem kablovske i dalje će, bez ikakvih ograničenja, zarađivati na vulgarnostima i nasilju koja, čini se, imaju svoju publiku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.