"Kršenje zabrane može dovesti do suspenzije emitovanja"

Vijesti 29. jan 201609:07 > 09:15
N1

Set pravila iz oblasti emitiranja koje je Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije usvojilo u decembru, a koja su objavljena u "Službenim novinama BiH" 19. januara, stupili su na snagu jučer, osmog dana od objavljivanja.

RAK je donio novi, izmijenjeni kodeks emitovanja reality i pseudoreality programa. U dnevnim terminima moći će se emitovati sa tehničkom zaštitom, a bez zaštite, isključivo iza ponoći.

Helena Mandić, direktorica sektora emitovanja u RAK-u, objasnila je ko je obuhvaćen ovim kodeksom.

“Ova odluka se odnosi na ograničavanje određenih sadržaja, koje smo mi nazvali reality i pseudoreality, i odlučeno je da se ovakvi programi mogu emitovati samo u terminu od 00-06 sati”.

Što se tiče tehničke zaštite, navodi ona, to su kodirani programi koji se mogu gledati samo kroz prolazak tehničke barijere. Najčešće se radi o postavljanju šifre za takav program tako što neko putem svog daljinskog upravljača ukuca šifru i pristupite gledanju tog programa.

Set pravila doneše je zbog zaštite maloljetnika zato što u ovakvi programi obiluju govorom mržnje, uvredama, seksualnim scenama sudionika….

Mandić je istakla da su i Srbija i Crna Gora razmatrale uvođenje sličnog graničnog perioda.

“Srbija je razmatrala da uvede zabranu emitovanja reality programa od 23 sata. Nemam informacija da li će doći do uvođenja zabrane. Međutim, u Srbiji već imaju mogućnost zabrane emitovanja ako njihova regulatorna agencija smatra da je neki program štetan”.

Gošća Novog dana je otkrila šta je dovelo do odluke RAK-a.

“Proteklih nekoliko mjeseci svakodnevno su nas bombardovali sa 3-4 reality programa istovremeno. RAK je konstantno dobivao prigovore na ovakve emisije. Čak je skupljeno i više od 5.000 potpisa protiv reality programa. Moram napomenuti da naša odluka nije donijeta zbog te peticije nego smo mi ranije počeli sa razmatranjem zabrane”.

RAK ima ograničene mogućnost za monitoring, ali su podaci prilično pouzdani.

Ukoliko neka televizijska stanica bude konstantno kršili RAK-ovu zabranu može joj biti izrečena suspenzija dozvole za emitovanje.

“Ukoliko se zabrana ne bude poštivala zakon nam ostavlja na mogućnost čitav niz mjere koje eventualno mogu dovesti do suspenzije dozvole za emitovanje. Moguće je da će neke TV kuće ukalkulisati kaznu zbog gledanosti ali mislim da im se to u konačnici neće isplatiti”, smatra Mandić.

RAK je do sada izrekao najveću kaznu u visini od 50.000 KM.

“Najveća kazna izručena je u visini od 50.000 maraka i to za jednu televiziju prije 12 godina. Bilo je još nekoliko kazni od 30.000 KM. U svim slučajevim se radilo o govoru mržnje”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.