Ko je uvozio i gdje se prodavalo bazno ulje u BiH?

Vijesti 01. feb 201617:26 > 19:14
N1

Trinaest osoba lišeno je slobode juče i danas u akciji "Kolt" pod sumnjom da su počinili krivično djelo nelegalne nabavke i distribucije bazičnog ulja koje je prodavano kao dizel gorivo. Šest uhapšenih osoba je predato Tužilaštvu BiH na dalje ispitivanje.

Jeftino dizel gorivo koštalo je građane zapravo mnogo skuplje. Kupujući dizel, na pojedinim benzinskim pumpama, mnogi su kupovali bazno ulje.

To se može prepoznati po većoj potrošnji goriva, ali i po kvarovima na motorima posebno kod novijih vozila. Stručnjaci tvrde da na starijim automobilima i poljoprivrednim mašinama mješavina dizela sa naftom ne uzrokuje velike kvarove.

Preko firme “Leader oil” naručivalo se, uvozilo, skladištilo i distribuiralo bazno ulje iz Srbije i Italije. Usluge prevoza vršilo je preduzeće “Tehnošped”. A, prodajna mjesta su benzinske pumpe “Reunion” i “Agrovoće” u Kozarcu, Modriči, Zvorniku, Milićima, Zenici i Gradišci, potvrđeno je istragom kodnog naziva “Kolt” koju su proveli pripadnici MUP-a RS pod nadzorom Tužilaštva BiH.

“Bazno ulje uvezeno je iz inostranstva, izbjegnute su obaveze prema društveno političkoj zajednici a istovremeno je prodato kao dizel gorivo čime je nastala šteta i na vozilima i uzeta je velika razlika u cijeni”, kaže Gojko Vasić, direktor Policije RS.

Za razliku od nafte na bazna ulja ne plaća akciza, putarina i taksa.

“Za litru baznog ulja koje se na tržištu BiH prometuje kao dizel gorivo treba biti obračunata akciza i putarine što znači da za litru tako nezakonito prodavanog baznog ulja dadžbine koje moraju biti obračunate su 0,55 KM po litri”, kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Isti obim izvoza, isti broj subjekata koji koriste bazno ulje a drastično povećanje uvoza , u protekle tri godine, bio je povod za istragu UIO, Tužilaštva BiH i policije tokom 2015. godine.

Na nelegalnu prodaju bazičnog ulja portal Capital upozoravao je godinu ranije sa podacima koji su ukazivali da je 2013. godine uvoz se trostruko uvećao u odnosu na 2012. i da je iznosio oko 40 miliona maraka.

“Ovo je posljedci istrage koju je, prema našim informacijama vodila OSA 2014. i rezultirala je današnjim hapšenjima. Međutim, nadam se da neće stati na ovome jer prema našim informacijama ima i firmi iz Federacije BiH koje su uvozile ogromne količine baznih ulja u BiH”, kaže Siniša Vukelić sa portala Capital.ba.

Prema procjenama Capitala jednom cisternom ovog ulja koje se proda kao dizel ostvari nelegalna korist od 30.000 maraka.

Za koliko je oštećen budžet BiH nadležni kažu pokazaće istraga u narednom periodu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.