Marginalizovani mladići su najizloženiji radikalnom uticaju

Vijesti 02. feb 201616:36 > 19:23
N1

U Sarajevu je danas počeo Forum Fondacije zajedničkih vrijednosti, a učesnici su zajedničkog stava - nasilni ekstremizam je globalni problem na koji treba odgovoriti prevencijom, a ne silom.

Isto se odnosi i na region, a bez međusobnog uvažavanja, nema ni međusobnog dijaloga. Prošlo je 20 godina od kraja ratnih dešavanja na ovom prostoru, ali su još uvijek otvorena neka pitanja na koja se godinama pokušava dati odgovor.

Na otvorena pitanja među narodima regiona ni 20 godina nakon ratnih sukoba nije dat odgovor. BiH je specifičan slučaj gdje narodi prave balans između nacionalnih težnji i suživota.

“Taj fini balans između očuvanja identiteta i potrebe zajedničkog života jeste odgovor za BiH”, smatra član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Potreba za dijalogom traje već dvije decenije, a kompromisa nema. Zapravo, nema ambijenta u kojem će se eliminisati bespotrebne tenzije.

“Među narodima, među pripadnicima različitih religija kultura, potrebno je sve ovo što je potrebno i za mir među ljudima u jednom narodu, religiji i kulturnoj zajednici”, navodi doktor filozofskih nauka Hilmo Neimarlija.

Netrpeljivost vodi ka eksremnim stavovima što je na korak do nasilja. Svi ovi segmenti, globalno i regionalno moraju biti doslovno očišćeni iz društva.

“Iz iskustva znam da su mladi ljudi koji se osjećaju isključeni iz društva, upravo oni koji su najizloženiji radikalnim uticajima”, tvrdi Kjell Magne Bondevik.

Radikalizam se poništava dijalogom, upoznavanjem i međusobnim poštovanjem, sve ostalo vodi u podjele i nove tenzije. Iskustva iz bliže prošlosti to su i dokazala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.