Enormne razlike među plaćama dekana fakulteta u FBiH

Vijesti 02. feb 201618:07 > 19:12
N1

Veliku prašinu u BiH posljednjih dana podigla je informacija o plaćama dekana univerziteta u Sarajevu. Pojedini imaju primanja veća od 7.000 maraka. Skupština Kantona želi ih smanjiti na 2.500, dekani za sada šute, ekonomisti kažu ovo pitanje se mora zakonski regulirati.

Na pitanje da li znaju koje je zanimanje najbolje plaćeno u BiH, bh. građani odgovaraju: “Političari, političari, političari”. No, čini se da to nije tako. Postoje dokumenti koji dokazuje da su od političara bolje plaćeni dekani pojedinih fakulteta UNSA.

Među njima su Šaćir Filandra, Samir Čaušević, Salih Fočo, Borislav Petrović. Iako smo htjeli čuti njihov stav nakon jučerašnje odluke Skupštine KS da im se plaća ograniči na tri prosječne, što je blizu 2.500 maraka, to danas nije bilo moguće.

Potpuno drugačija slika vlada na Zeničkom univerzitetu gdje svi dekani imaju istu plaću – 2.500 maraka.

“Iste koeficijente imaju svi dekani, univerzitet u Zenici je integrisan. Moja plata bez odbijanja poreza na dobit je 2.500 maraka, a kad mi se odbiju porez to je 2.400 maraka”, otkrio je Ilhan Bušatlić, dekan na fakultetu u Zenici. 

Svoj komentar danas je dala i federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović.

“Nažalost, ovo je još jedan pokazatelj neujednačenosti obrazovne politike u Federaciji BiH, naročito na nivou države”, kazala je Dilberović.

Upravo se iz džepova običnih građana financiraju i plaće dekana, i oni spadaju u proračunske korisnike koji troše novac građana. A javna potrošnja u BiH raste iz minute u minutu. Danas u 14 sati i put minuta ona iznosi oko milijardu i šest milijuna KM.

U ovu potrošnju ubrajaju se i plaće dekana Univerziteta u Banjaluci. Podaci iz 2013. pokazuju da im se mjesečna primanja kreću između 2.000 i 3.000 maraka.

Ovdašnji ekonomski analitičari smatraju da se primanja dekana moraju zakonski regulirati. Na pitanje jesu li opravdani sadašnji njihovi enormni iznosi tvrde:

“Moja je procijena da ne. Dakle, oni nisu produktivni da bi bili toliko plaćeni. Jer da jesu vjerovatno bi inklinirali u privatnom sektoru koji ih može još eventualno više platiti. Da se ovo treba regulirati svakako treba i to zakonski”, kaže Matej Živković.

A konačna odluka tek se očekuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.