Privatni fakulteti u RS neće obrazovati doktore, učitelje..

Vijesti 02. feb 201618:53 > 19:18
N1

Ukoliko Strategija razvoja obrazovanja RS, koju je usvojila Vlada bude usvojena, to bi značilo ukidanje studija medicine, prava i pedagogije na svim privatnim fakultetima. Zbog svega su krenule ostavke. Prvu je podnio predsjedavajući Rektorske konferencije.

Doktore, sestre, profesore, učitelje…više neće moći obrazovati privatni fakulteti.

Neće, ako Prijedlog Strategije razvoja obrazovanja RS od 2016.-2021. usvoje narodni poslanici.

Prva reakcija s privatnih fakulteta, bila je ostavka predsjedavajućeg rektorske konferencije, inače direktora jednog od privatnih Univerziteta.

Privatni fakulteti od Vlade RS zahtijevaju stopiranje donošenja strategije ali i Zakona o visokom obrazovanju koji slijedi.

“Državni lobi je uvijek jači od privatnog”, tvrdi Žarko Papić, predsjedavajući Rektorske konferencije, koji je podnio ostavku.

S druge strane u Ministartvu prosvjete RS kažu da nije tačno da privatni fakulteti nisu bili obaviješteni o izradi Stretegije.

Vlada svoju odluku obrazlaže prezasićenjem tržišta sa tim kadrovima. Podaci govore da je na biroima nezaposleno 1.598 pravnika, 291 vaspitač, 764 učitelja, te 679 zdravstvenih radnika.

Borci protiv privatnih fakulteta, poput Unije studenata i nekih banjalučkih dekana, stava su da se samo na ovaj način može spriječiti hiperprodukcija kadrova.

Studijski programi prava, pedagogije, medicine, akreditovani su za još tri godine od Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS, koju je osnovala Vlada. S privatnih fakulteta pitaju da li je Vlada RS i svoju agenciju derogirala.

Direktor Agencije Miroslav Bobrek danas se pojavio na sjednici Rektorske konferencije, ali se nisu pojavili predstavnicci javnih univerziteta. Oni s privatnih hitno očekuju formiranje zajedničke komisije koja bi zauzela hitan stav o Strategiji.

I dok se koplja lome oko toga ko će obrazovati mlade, malo je onih koji brinu kako se oni obrazuju i čemu se uče.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.