"Kako neko može suditi na osnovu brojanice, krsta, hidžaba"

Vijesti 03. feb 201619:37 > 21:19
N1

U večerašnjem Pressingu su gostovale tri dame: pravoslavni teolog, stručna savjetnica Međureligijskog vijeća BiH Olivera Jovanović, magistrica sociologije, aktivistica Mreže vjernica Belma Bešlić i šefica Kluba hrvatskih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, aktivistica Mreže vjernica Ljilja Zovko.

U emisiji Pressing se govorilo o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama BiH, kao i jesu li ljudska prava žena ugrožena.

Na pitanje kako su doživjele odluku VSTV-a o zabrani nošenja vjerskih obilježja, Zovko je prokomentarisala: “Smatram da VSTV u ovom trenutku ima više problema i drugih stvari o kojima bi se trebalo baviti, ali eto oni se bave ovim. Ne znam zašto baš sad ova odluka. Ograničavaju u nošenju obilježja, a istovremeno se vraćaju na posao neki koji su imali kaznena djela”.

Na pitanje zašto Međureligijsko vijeće nije reagovalo, Jovanović je kazala: “Podrazumijeva se kakav bi stav bio njihov. Mi imamo naše sjednice i tada se izdaju zvanična saopćenja, što ne znači da neće biti skoro reagovanje i tog Vijeća. Mora se omogućiti svakome da se izjašnjava onako kako njegova vjera nalaže. Kd su u pitanju takve stvari, bilo bi dobro da se spomene da nije u pitanju samo hidžab, već i krst, brojanica, krunica. Nas tri gošće ne bismo mogle ući tamo, ali ono što je bitno naglasiti je da su mogući neki dogovori, da se ne ostaje pri tom čvrstom stavu da je to nemoguće. Mora se voditi računa da se prepozna naš identitet. Ne vidim razloga da se diže tolika panika, pogotovo na Balkanu, odnosno u BiH gdje je marama i nekako dio tradicije – pa i moja baka je nosila maramu. Mi smo rasli uz to i to je dio našeg ambijenta. Ne možemo prepisisvati iz inozemstva, jer svaka država jeste za sebe model, trebamo se toga držati. Mi imamo svoje posebnosti i ne trebamo prepisivati od drugih, već na svoj način pokušavamo nešto da prebrodimo. Ako je u pitanju sekularna država, jako je bitno nositi se tim identitetom. Ako se izgubi identitet, to ne može da uspije ako se kopira. Koliko ja znam, hidžab nije vjersko obilježje već način ispovijedanje vjere”.

Na komentar kako su se muslimani najviše usprotivili ovoj odluci i da li ova odluka znači ugrožavanje ljudskih prava, Bešlić je mišljenja:

“Kad posmatramo ovaj slučaj, ne možemo ga jednostrano posmatrati, ovo je višeslojni problem. Ovo je bila ishitrena odluka, odluka preko noći o kojoj se nije javno raspravljalo. Iskoristila se i jedna riječ koja je svima zasmetala, a govori se o pristrasnosti. Otkud nekom pravo da kaže ono što osjećamo da ne pokazujemo vani. Šta je sa onim ženama koje su na kemoterapijama pa nose marame zbog toga, a uopće nisu vjernice, hoćemo li reći da je ta osoba pristrasna i pokazuje svoje vjersko ubjeđenje? Građani i građanke u sekularnoj državi imaju pravo da govore o svojoj vjeri”.

N1

Bešlić je odgovorila i na pitanje o tome da li bi i druge institucije mogle donijeti slične odluke. “Najbitnije je da svako radi svoj posao. Rijaset IZ radi na ovom slučaju, upućuju se VSTV-u smjernice da se treba sprovesti ta procedura koja je u svakom demokratskom društvu neophodna. Žene vjernice, ali i one koje nisu i koje su odlučile dati podršku, trebalo bi da to učine na način da izađu na mirne proteste, da potpisuju peticije”.

Bešlić je govorila i o bitnosti podrške: “Vjernici su jedni drugima bliži nego ostali ljudi. Ko zna zašto je ovo dobro, odnosno ovo što se desilo. To jeste u našoj tradiciji i naše oko se na to naviklo. No, na tom polju se dešavaju i neke promjene i trebaće malo vremena da se narod navikne na to da se više mladih žena odlučuje da nosi hidžab – i to žena koje su ekonomistice, pravnice”.

Jovanović se nadovezala na termin pristrasnost te je rekla: “Kako neko može suditi na osnovu brojanice, krsta, hidžaba da može biti pristrasan. Ateist nema obilježje, ali može biti pristrasan”.

Zovko je dodala kako se vjernik svoje vjere neće nikad odreći. “To je nešto najljepše, život dati za gospodara svog. Šta želite, da ne budu vjernici u tim institucijama?”, zapitala je Zovko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.