Žene vjernice jednoglasne: Možemo mijenjati svijet

Vijesti 03. feb 201621:23 > 21:27
N1

Gošće Pressinga Olivera Jovanović, Belma Bešlić i Ljilja Zovko su u večerašnjoj emisiji govorile i o porodici, ali i o tome mogu li vjernice mijenjati svijet.

Na pitanje o tome kako sačuvati porodicu, Jovanović je odgovorila: “Danas je teško opstati u braku zbog ne davanja sebe. Ne postoji žrtva, ne postoji podvig, beskrajni egoizam vlada koji je potisnuo tu zajednicu braka i vrijednosti u odnosu muškarca i žene. Supružnici se takmiče ko će biti bolji u karijeri, što nije dobro“.

Bešlić se nadovezala te kazala: “Danas imamo kompleksnu situaciju u BiH i svijetu i imamo žene od kojih se od djetinjstva očekivalo da budu sinovi. Nakon toga su išla usmjeravanja u kućanskim poslovima, školi, imate lošu genezu – nešto što je ženu usmjerilo na put na kojem nije puna samopouzdanja i na kojem joj je teško da djeluje i kad se suoči sa svakodnevnim problemima, dođe do problema. Puno žena se odlučuje da nema djecu. Majčinstvo se ističe u svim religijama, iznad je očinstva i o tome se vrlo otvoreno govori u islamu. Međutim, ženski aktivizam s druge strane, da je zaposlena i obrazovana je pohvalna stvar. U historiji islama postoje žene koje nisu bile majke, ali one nisu oštećene, nego je takva njena uloga – svako od nas ima neku ulogu“.

Zovko je kazala kako žene na posljednji zadatak stave majčinstvo. “Na prvo mjesto stavljaju fakultet, doktorat, a zatim i udaju, a prirodne godine su 20-e kada se može roditi. Obje strane trebaju biti spremne na žrtvu. Strast je nadvladala ljubav, jer ljubav je popuštanje, međusobno poštivanje…“, komentarisala je Zovko.

A o tome mogu li vjernice mijenjati svijet, Zovko je kazala kako svi možemo mijenjati svijet. “Svaki dan svaki čovjek treba da se opredijeli u korist dobra”, kazala je.

Bešlić je kazala kako je to upućivanje na dobro i odvraćanje od zla. “Žena vjernica i svaka od nas može promijeniti svijet, tako što radimo na sebi ono što mi znamo najbolje i sada i ovdje i ne osvrćući se na ono što je prošlo”, mišljenja je Bešlić.

Jovanović je o tome kazala: “Ne očekujte čudo, ali očekujte angažman i trudit ćemo se da uradimo nešto”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.