Prim. dr. Ler: Nema opasnosti od epidemije AH1N1

Vijesti 04. feb 201609:06 > 09:11
N1

Prim. dr Željko Ler, voditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH za N1 je potvrdio da uprkos jednom smrtnom slučaju od virusa AH1N1 nema opasnosti od epidemije, kao ni od zika virusa - koji još uvijek ne prijeti ni BiH ni regionu.

Podsjećamo, jedna pacijentica zaražena virusom AH1N1 preminula je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od posljedica virusa. Radi se o pacijentici inicijala R.E (1984. godište), kod koje je potvrđen virus AH1N1. Podsjećamo, među zaraženim pacijentima zaraženih virusom AH1N1 najviše ih je iz Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

“Mogu samo reći, uz dužno poštovanje prema preminuloj, da je došlo do komplikacije stanja uzrokovanog virusom. Klinički centar će izvijestiti o detaljima”, kazao je Ler.

On je pojasnio da još uvijek nema opasnosti od epidemije, jer nema značajnih pokazatelja da je u pitanju epidemijski potencijal.

“Svinjska gripa je sezonska grupa koju smo očekivali. Cjepivo koje je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) se distribuira na području cijele BiH, i ovo nije ništa neočekivano”, pojasnio je.

“U prve četiri sedmice ove godine povećan je broj akutnih i respiratornih infekcija. Smanjen je broj bolesti sličnih gripi, a nemamo dramatičnu situaciju koja bi ukazivala na ekstenzivno veliku epidemiju”, izavio je prim. dr. Ler za N1.

A kako se treba ponašati u ovom periodu?

“Kao i kod svake druge kapljične infekcije, jer je i ovdje riječ o jednoj takoj – izbjegavati velike skupove u zatvorenim prostorijama, provjetravati prostorije u kojima se boravi, obogatiti ishranu vitaminima i kaloričnom hranom, a sve tegobe koje osjetite prijaviti liječnik”, kazao je gost Novog dana.

Objasnio je i to da temperaturne i vremenske oscilacije malo ili ni malo utiču na ekspanziju virusa. “Put prenošenja je očuvan i za toplo i za hladnije vrijeme, tako da tome ne bi pridavao veliku pažnju”, dodao je Ler za N1.

Znamo da je 11 osoba zaraženo AH1N1 virusom, a jedna osoba se još uvijek nalazi u kritičnom stanju, a Ler je savjetovao kako da se ponašaju oni koji dolaze u kontakt sa oboljelima.

“Treba izbjegavati kontakt, u slučaju posjeta ili dodira nositi zaštitnu masku. Kapljični prenos virusa je 1,5 metara – i to je osnovna prevencija u ovom trenutku”.

Šta se treba desiti da se proglasi epidemija, i šta to znači za državu, pitala je Alma Dautbegović Voloder gosta Novog dana?

“Kada imamo desetine hiljada oboljelih ukratkom vremenskom periodu na jednom ili više područja. Ako se to desi u jednom kantonu, epidemija se proglašava na nivou kantona, ako je na dva ili više – proglašava se epidemija na nivou FBiH. Nekoliko slučajeva oboljelih ne znače epidemiju, mada je jedan letalan ishod podgrijao situaciju”, kazao je Ler.

Zika virus je u posljednje vrijeme jako aktivan u svijetu, a WHO je proglasila globalnu prijetnju.

“Njega prenose komarci iz roda edes, a najčešći je u Centralnoj, Sjevernoj i Južnoj Americi, nekim dijelovima Azije i Afike. Kod nas još uvijek nema opasnosti, a imamo edes komaraca u sjeverozapadnom dijelu BiH. Sa sigurnošću ne možemo znati gdje se nalaze, ali u ovom trenutku, BiH i regionu ne prijeti opasnost od zika virusa”, pojasnio je prim. dr. Ler na koncu gostovanja u Novom danu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.