U BiH u 2016. umrlo pet osoba sa potvrđenom svinjskom gripom

Vijesti 04. feb 201617:11 > 17:35
AFP/Ilustracija

U Bosni i Hercegovini je u ovoj godini umrlo ukupno pet osoba sa potvrđenim virusom svinjske gripe.

Na Odjelu Intenzivne njege Kantonalne bolnice Zenica jutros je preminula pacijentica koja je bila zaražena virusom AH1N1, potvrđeno je za N1.

Zeničanka D. S. (1954. godište) preminula je usljed zdravstvenih problema koji su prouzrokovani virusom AH1N1.

Prije dva u Sarajevu je preminula pacijentica R. E. (1984. godište) iz Viteza, kod koje je također potvrđen pomenuti virus.

Kako je za N1 potvrdila načelnica banjalučke Klinike za infektivne bolesti doc. dr. sc. med. Antonija Verhaz u Klinici za infektivne bolesti UKC RS se liječi ukupno 21 pacijent sa sindromom Influenzae i svi pacijenti su stabilnog zdravstvenog stanja.

“Od toga je pet pacijenata sa potvrđenim nalazom Influenza A/H1pmd09. Kroz prijemnu ambulantu Klinike povećan je priliv pacijenata sa sindromom Influenzae, a lakši slučajevi se upućuju na kućno liječenje”, naveli su iz  Klinike za infektivne bolesti.

Prema riječima načelnika Službe intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, prof. dr. sc. med. Peđe Kovačevića u Službi se liječe pacijenti sa teškim formama gripe koji imaju i komplikacije poput teških oblika zapaljenja pluća.

“Od početka januara 2016. godine u Službi intenzivne medicine za nehirurške grane primljeno je i liječeno 16 pacijenata sa teškim formama zapaljenja pluća od kojih je troje preminulo, a dokazana im je Influenza A/H1pmd09. Ti pacijenti pripаdаli su rizičnim grupаmа zа rаzvој tеškе kliničkе slikе sа kоmplikаciјаmа kao što su tеškа hrоničnа оbоljеnjа, stаrоsnа grupа i udružena oboljenja”, naveo je dr. Kovačević za N1.

U slučaju navedene tri osobe se radilo o starijim osobama i teškim bolesnicima, te da nema razloga za paniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.