Sud za ljudska prava odlučuje o sudbini Hanefije Prijića

Vijesti 05. feb 201614:45 > 18:15
N1

Sud u Dortmundu donio je konačnu odluku da bivšeg komandanta Trećeg bataljona 317. brigade Armije BiH Hanefiju Prijića izruči Italiji. Deportacija bi se trebala desiti 18. februara ukoliko Evropski sud za ljudska prava ne stopira izručenje

Prijić se u pritvoru u Dortmundu nalazi već 100 dana nakon što je 28. oktobra uhapšen u aerodromu na Dortmundu po potjernici Italije. U toj zemlji mu žele suditi zbog ubistva italijanskih državljana 29. maja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa kada su ubijeni Fabio Moreno,Sergio Lana i Guido Puletti.

Tokom suđenja u Kantonalnom sudu u Travniku koje je završeno 10. jula 2001. godine presudom od 15 godina zatvora prisustvovali u predstavnici Ambasade Italije, ali i članovi porodica ubijenih Italijana koji nisu imali pritužbe na suđenje niti na odluku Suda kojom je Prijić osuđen na 15 godina zatvora.

Nakon provedenih 13 godina i četiri mjeseca u KPZ Zenica, Hanefija Prijić je pušten na slobodu 6. juna 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust.

Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu za prijićem koji je krajem oktobra prošle godine uhapšen u Dortmundu na aerodromu prilikom posjete članovima svoje porodice.

Njegov advokat Almin Dautbegović za N1 kaže da je sud u Dortmundu donio odluku da se Prijić izruči pravosudnim organima Italije gdje će mu se ponovo suditi za zločine za koje je već odležao zatvorsku kaznu.

“U ovom trenutku imam predstavku Evropskom sudu za ljudska prava i paralelno s tim prijedlog privremene mjere. Na dnevnoj bazi komuniciram sa Evropskim sudom za ljudska prava. 16. februara bi Hanefija Prijić trebao biti prebačen u Frankfurt odakle bi dva dana kasnije uz nadzor policije trebao biti prebačen u Italiju. Sve pravne mogučnosti su sad na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Mi smo im napisali mnogo razloga zbog čega se treba stopirati izručenje i nadamo se da će donijeti takvu odlukui”, navodi Dautbegović.

On je kazao da je njegovom klijentu prekršeno pravo na žalbu na sudu u Njemačkoj.

“Pravo na žalbu je civilizacijska tekovina i ne može se ljudima zabraniti samo zbog toga što nisu državljani te zemlje. Imamo tu i bilateralnu konvenciju između Italije i BiH kojom su uređeni odnosi izručivanja građana između dvije zemlje. Prema ovom propisu Italija nije imala pravo da traži izručenje Prijića i da mu ponovo sudi. Očekujem da bi Evropski sud mogao razumjeti sve ovo i stopirati izručenje”, kaže advokat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.