Priština: Ukinuti apsurdnu odluku bh. birokratije

Vijesti 05. feb 201617:54 > 19:24
N1

U Prištini je održana inicijativa otvorenih razgovora prestavnika civilnog društva Kosova i BiH o slobodnom kretanju u pokušaju pronalaženja modusa kako bi se poboljšala vizna barijera koja postoji između Prištine i Sarajeva.

Vizna barijera između Kosova i Bosne i Hrecegovine našla se na dnevnom redu dvodnevnog savjetovanja između predstavnika civilnog društva i umjetnika dvije zemlje, koje je održano u Prištini.

Kako bi se putovalo sa Kosova u BiH ili obrnuto građanima su potrebne vize. Njeno dobijanje, kako je na savjetovanju konstatovano, suočava se sa pretjeranom birokratijom, dodatnim finansijskim opterećenjima i ponižavanjima.

Hajrulla Čeku iz organizacije „Ec ma ndryshe“ kazao je da nikada nije bio u Bosni i Hercegovini, uprkos velikoj želji i mnogim pozivima. Dodao je da je do sada nekoliko puta bezuspješno aplicirao za vizu.

“Pored ličnog slučaja, od mnogih drugih sam čuo da su ljudi tokom procedure dobijanja viza odustali od toga jer je bilo umarajuće, mučno ali i uvredjlivo”, tvrdi Čeku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Opširnije u prilogu Zane Cimili…