Predaja vlasništva nad sistemom za sigurnost internet mreže

Vijesti 13. nov 201409:06 > 09:11
parlament.ba

Agencija za međunarodni razvoj (USAID) danas će zvanično prenijeti Parlamentarnoj skupštini BiH vlasništvo nad Iron Port sistemom za sigurnost internet mreže.

U saopćenju Parlamentarne skupštine BiH navodi se da je riječ o sistemu za sigurnost koji je operativan i postavljen od jula u okviru Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH.

Primjena ovog rješenja za filtriranje i nadzor pristupa internetu omogućava korisnicima u Parlamentarnoj skupćini BiH neometan pristup sadržajima i istovremeno pruža najbolju zaštitu od malicioznih i neprimjerenih sadržaja.

Kao servis koji se oslanja na vrhunski centralizovani sistem nadzora i kontrole, olakšat će i rad zaposlenima koji su zaduženi za informacione tehnologije te omogućiti rad na drugim projektima i smanjiti operativne troškove.

Svečana primopredaja ovog sistema, kojoj će prisustvovati sekretar zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Ferid Buljubašić i direktor Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH Christian Haupt te predstavnici USAID-a, bit će održana u 11.00 sati u zgradi zajedničkih institucija BiH.

U okviru Projekta se od maja 2013. godine radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti u BiH da bi se usvojile, provele i obezbijedile odgovornije i efikasnije politike, zakoni i budžeti, koji se odnose na ključna pitanja pristupanja EU.