SSS BiH i Vlada FBiH napokon našli zajednički jezik

Vijesti 10. feb 201617:51 > 19:20
N1

Nakon četiri mjeseca pregovora između Saveza samostalnih sindikata i Udruženja poslodavaca, potpisali su Opći kolektivni ugovor.

Kako su rekli, potpisan je najznačajniji akt koji se tiče radnika u Federaciji BiH. Potpisivanje je na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća pozdravila i Federalna vlada.

Jedan od rijetkih momenata kada na sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća raspoloženi ulaze predstavnici sva tri socijalna partnera. Sjednica počela, ali i završila svečano.

Čestitanju i serviranju kolača prethodila su četiri mjeseca napornih pregovora, nebrojenih kriza iz kojih se teško izlazilo. Četiri mjeseca nesuglasica, koje su izrodile Kolektivni ugovor kojim se na kraju ponose svi.

“Dokument koji nastaje na pobjedi sigurno nije dokument, dokument koji nastaje na kompromisima, i koji nastaje na tome da niko nije pobijedio a svi smo pobijedili sigurno je dokument koji svima nama može dati rješenja”, kazao je Ismet Bajramović, predsjendik SSS BiH.

“Došli smo do toga da imamo potpisan Opći kolektivni ugovor koji je sigurno puno, puno bolji nego postojeći, i ja ću izraziti zadovoljstvo, i mislim da svi trebamo izraziti zadovoljstvo sa trenutnim rješenjem. Na kraju, njegova važnost je ograničenog trajanja”, rekao je Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH

A trajanje kolektivnog ugovora na zahtjev Vlade Federacije ograničeno je na godinu dana. Pitanja najniže plate, koja će umjesto dosadašnjih 370 iznositi 406 maraka, zatim toplog obroka, minulog rada, prekovremenog rada, noćnog, te rada u dane praznika, kompromisom su riješena. Kompromis ne znači idealnu situaciju nijednoj od pregovaračkih strana.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH

“Podsjetio bih da se Vlada zalagala za harmonizaciju Opšteg kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu i sa reformskom agendom, kako bi postigla jednake uvijete i postupno približavanje sada asimetričnih uvijeta između radnika u privredi i radnika u javnih službenika”, istakao je federalni premijer Fadil Novalić.

Ekonomsko-socijalno vijeće zadužilo je Vladu da ugovor proširi na sve radnike u Federaciji, te da se što prije otpočne sa usaglašavanjem granskih kolektivnih ugovora. Ostaje sporno šta će biti na ranije predložene izmjene i dopune Zakona o radu, koji je Vlada Federacije prethodno poslala u parlamentarnu proceduru.

Potpisivanjem Opšteg kolektivnog ugovora predstavnici sindikata i poslodavaca vjeruju da predložene izmjene i dopune Zakona o radu neće ići u parlamentarnu proceduru. Međutim, kako saznajemo iz Vlade Federacije BiH one će ići, ali, kako su nam rekli, u mekšoj varijanti, tj. prvo Ekonomsko-socijalno vijeće, pa javna rasprava, pa tek onda parlament.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.