Zvizdić: Kod premijera nisam vidio otpor prema tekstu

Vijesti 10. feb 201618:24 > 18:59
N1

Mehanizam koordinacije nije usvojen tajno, a mogućnost blokade je prevaziđena, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, svega nekoliko dana uoči podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU.

Uoči puta u Bruxelles svoj optimizam nije krio ni predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović. Kaže da je BiH uradila sve što je pred nju bilo stavljeno kao zadatak.

Tri su načela na kojima je utemeljen mehanizam koordinacije: poštivanje ustavne strukture i ustavnih nadležnosti, efikasnost mehanizama te usklađenost mehanizma sa SPP-om. Dokument određuje koordinaciona tijela koja će u budućnosti zastupati BiH u direktnim pregovorima, među kojima su Kolegijum za evropske integracije, na čijem je čelu predsjedavajući Vijeća ministara BiH, predsjednici entitetskih vlada, odnosno ministarske konferencije, potkomisije za evropske integracije i radne grupe za evropske integracije.

“Ne postoji mogućnost bilo kakvih instrukcija ili blokade. Ako se ne može usaglasiti, stvar će se prenijeti na viši nivo odlučivanja i sve je precizirano u tekstu o mehanizmu koordinacije”, objasnio je danas Zvizdić.

Zvizdić je kazao kako dokument nije bio ni na kakvom tajnom usvajanju kako su ustvrdili neki političari, već se čekalo da bude zadovoljena procedura, uključujući i objavljivanje u Službenom listu BiH, te izjašnjenje entitetskih vlada.

“Tekst mehanizma koordinacije je dostavljen vladama entiteta na upoznavanje prije desetak dana. Prema razgovorima u subotu s premijerima nisam vidio znakove otpora prema tekstu ili usvajanju mehanizma koordinacije”, rekao je Zvizdić.

Govoreći o Reformskoj agendi, on je naveo da je od 33 mjere u akcionom planu na državnom nivou usvojeno 17. O adaptaciji sporazuma u trgovinskom dijelu nije želio govoriti da ne otkrije pregovaračku poziciju. Nešto konketniji bio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je ponovio da će BiH zaštiti domaću proizvodnju, ali i ispoštovati uslove EU.

Čović nije želio ulaziti u motive zvaničnika koji tvrde da je prerano za podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU.

Odgovor EU očekuje se u naredna dva ili tri mjeseca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.