"Duhanska mafija" oštetila budžet BiH za 7,8 miliona KM

Vijesti 11. feb 201617:42 > 19:07
N1

Pripadnici SIPA-e danas su slobode lišili 14 osoba u okviru akcije "Lištica", u okviru koje su izvršeni i pretresi na 25 lokacija. Procjenjuje se da je nezakonitim aktivnosti osumnjičenih budžet BiH oštećen za 7,8 miliona KM.

Pretresi su izvršeni na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Sarajeva, Zenice i Gradačca. Tom prilikom je oduzeto pet tona rezanog duhana, 18 tona duhana u listu, više od 800 kutija cigareta, tri mašine za sječenje duhana, veća količina novca u gotovini, te četiri putnička motorna vozila.

“Navedeni se sumnjiče da su djelovali kao organizirana kriminalna skupina i tokom prošle i ove godine počinili niz kaznenih djela, kojima su građane BiH i budžet naše zemlje oštetili za 7,8 miliona KM, te pribavili nezakonitu imovinsku koristi od 1,3 miliona KM, koju su koristili za kupovinu nekretnina i skupocjenih vozila”, saopštio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Za samo tri mjeseca, osumnjičeni su prokrijumčarili duhan u pakovanjima od nekoliko stotina kilograma, te ga plasirali preprodavcima i krajnjim potrošačima bez plaćanja akciza i PDV-a.

“Procjenjuje se da su svojim nezakonitim radnjama za samo tri mjeseca neovlašteno prodali više od 55 tona duhana”, rekla je Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

Da nelegalno tržište duhana cvjeta i da mu je teško stati u kraj, dokaz su i brojni oglasi na internetu. U samo nekoliko klikova, ili pak jednim pozivom jednostavno možete doći do domaćeg ili duhana iz uvoza.

“Moram reći da smo započeli određene istražne radnje kada je posrijedi prodaja raznih vrsta roba, pa tako i cigareta putem interneta i možemo svakako očekivati još čitav niz aktivnosti koji će rezultirati dobrim rezultatima u smislu određenih roba koje su prodavane mimo zakonskim propisa”, naveo je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Podsjetimo, ranije su provedene akcije LIST i LIST 1, također usmjerene protiv nelegalne trgovine i prometa duhana. Među uhapšenim pripadnicima tzv. “duhanske mafije” tada su bili i uposlenici Uprave za indirektno oporzivanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.