Preuzeta kontrola nad donjim slojem bh. neba

Vijesti 13. nov 201411:46 > 11:47
Vm.gov.ba

Novi centar za kontrolu vazdušnog saobraćaja Bosne i Hercegovine (BH ACC) počeo je jučer, 13. novembra 2014. godine s radom i u početku će pružati usluge u vazdušnom saobraćaju nad Bosnom i Hercegovinom letnih informacija do FL 325 (visine od 32.500 stopa ili približno 10 kilometara), čime je BiH preuzela kontrolu dijela bh. neba.

Tranzicija kontrole bh. neba na BH ACC počela je u 1:00 sati po lokalnom vremenu kada su kontrolori BH ACC-a počeli preuzimati dio vazdušnog prostora koji kontrolira Zagreb ACC. U 3:00 sati počelo je preuzimanje i dijela prostora koji kontrolira Beograd ACC čime je u potpunosti preuzet dogovoreni dio vazdušnog prostora do nivoa FL 325.

Generalni direktor EUROCONTROL-a Frank Brenner pozdravio je ovaj projektnaglasivši da se radi o historijskoj tranziciji kojom EUROCONTROL dobija još jedan centar u evropskoj mreži kontrola.

 „Otvaranje novog BH ACC je rezultat opsežnog i uspješnog rada svih uključenih strana u regionu“, rekao je Brenner, što je objavljeno i na web stranici EUROCONTROL-a.

Ulogu Ministarstva komunikacija i prometa BiH u ovom historijskom projektu pohvalio je visoki predstavnik Valentin Inzko u 46. Izvještaju visokog predstavnika za implementaciju mirovnog sporazuma za BiH Generalnom sekretaru UN-a od 6.11.2014. godine kao jedan od rijetkih pozitivnih pomaka u Bosni i Hercegovini.

 „Pozitivno je da je nakon mnogo godina rada Ministarstva komunikacija i prometa zemlja krenula ka preuzimanju odgovornosti za kontrolu svoga neba od susjednih zemalja“, istaknuo je Inzko u svom izvještaju.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić je izrazio zadovoljstvo što je proces preuzimanja kontrole nad bh. nebom konačno otpočeo nakon nekoliko odgađanja čime su i rezultati napornog rada postali vidljivi.

Ovo je početak tranzicije čiji se kraj očekuje u novembru 2015. godine kada Bosna i Hercegovina, odnosno BH ACC, preuzima potpunu kontrolu nad svim slojevima vazdušnog prostora BiH“, naglasio je Hadžić.