Krešić o apliciranju BiH za EU: Slijedi faza stabilizacije

Vijesti 15. feb 201608:18 > 08:24
N1

Gost Novog dana bio je Zoran Krešić, politički analitičar koji je komentarisao dnevnu štampu i govorio o aplikaciji za članstvo u EU.

Ovo je možda najznačajniji trenutak poslije Dejtonskog sporazuma. Slijedi nam faza stabilizacija i unutarenjeg rješenja i prije svega prilagođavanje svemu što se očekuje da će donijeti EU“, kazao je Krešić. 

Na pitanje koliko se trebamo promijeniti da bi zadovoljili uslove koje nameće EU, Krešić je kazao:

Ja mislim da je to nešto najbolje što se moglo dogoditi BiH. Političari, osim dijela kad je u pitanju međunarodna zajednica, moraju prihvatiti situaciju da provode domaću zadaću. Ono što se pokazalo na samom početku jeste da su te vlasti poprilično neodgovorne“.

Kazao je da očekuje da evropski put donese značajne transformacije za BiH.

Mislim da na evropskom putu će se desiti značajne transformacije. Nema prostora raznim projektima i projekcijama koje smo gledali zadnjih dvadeset godina. Građani će se imati priliku zaposliti i raditi, a ne čekati prvu priliku da idu odavde“.

Krešić je istakao da je donošenje mehanizma koordinacije pokazalo kako se stvari mogu riješavati u BiH.

Donošenje mehanizma koordinacije je pokazalo kako se stvari mogu donositi i problemi rješavati u BiH. Ovo bi trebalo potaknuti vlasti u BiH da krenu naprijed“, kazao je Krešić i dodao:

Mehanizam koordinacije je osobna iskaznica BiH i odnosi se na različite nivou vlasti i neće biti moguće praviti zastoj i blokade, jer postoji pet tijela unutar kojih se donose odluke“.

Na pitanje da li su građani svjesni šta donosi aplikacija za EU ili SSP za Bosnu i Hercegovinu, Krešić je kazao:

“Građani razmišljaju o budućnosti, ali i političari, barem dio njih. Lezi hljebe da te jedem je kod mnogih važilo dugo vremena, ali se shvatilo da tako ne može”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.