BiH: Žene obrazovanije, ali i sklonije psihičkim bolestima

Vijesti 16. feb 201618:19 > 20. feb 2016 19:13
N1

"Žene i muškarci u BiH", naziv je publikacije koju izdaje Agencija za statistiku BiH. Podaci daju kratak prikaz položaja žena i muškaraca u bosanskohercegovačkom društvu. Izdvojili smo najzanimljivije.

BiH postaje zemlja staraca. Prirodni priraštaj proteklih 5 godina je negativan.

Pojedinačno gledano, u BiH se svake godine rodi 3-4 posto više muške djece, a gotovo u istom tom procentu umire više muškaraca u odnosu na žene.

I žene i muškarci, podjednako, sve kasnije se odlučuju na brak. U prosjeku, žene to rade sa 26, a muškarci sa 27 godina.

Mnogo više zabrinjava sve češći broj razvoda. U posljednjih 5 godina, najviše razvoda je bilo u 2014. godini, 1.188. Do razvoda je najčešće dolazilo nakon 5 godina zajedničkog života i uglavnom su partneri već imali dvoje i više djece.

“Između ostalog loši ekonomski uslovi, ne pružanje podrške između partnera, generalno dovodi do nesuglasica. Da bi društvo bilo u blagostanju treba da se zadovolji uslov da pojedinci imaju podršku, u bilo kojem segmentu, s kojom bi mogli da uspiju”, tvrdi Vedrana Frašto.

Zanimljiv je i podatak da je mnogo više magistara i specijalista žena, dok je neznatno više doktora nauka muškaraca. I ova razlika se iz godine u godinu povećava. Uprkos ovakvim podacima, malo je žena koje su na odlučujućim pozicijama.

“U politici imamo kvote, mada bi rekla da je situacija približno loša. Imamo kvote na izbornim listama ali ne u rezutatima. Imamo situacije gdje se žene prilagođavaju kolegama muškarcima, tj. manjima većini, a ne mogu nametati neku žensku agendu”, ističe Sabina Ćudić.

Žene u BiH žive duže. Prosječni životni vijek muškaraca je 70 godina, a žena 75.

Najčešći uzrok smrti su bolesti cirkularnog sistema. Nakon njih su tumori, a onda povrede i tumori.

U strukturi osoba koje imaju društveno neprihvatljivo društveno ponašanje, psihičkih bolesnika i onih koji nemaju dovoljno prihoda za izdržavanje mnogo je više žena, nego muškaraca. I to dobi od 27 – 45 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.