Nastavak akcije "Damask": SIPA uhapsila dvije osobe

Vijesti 17. feb 201611:55 > 11:59
Reuters

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 16. februara 2016. godine na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, lišili su slobode osobe inicijala M.S. (1972) iz Gračanice i O.A.K. (1970) iz Bosanske Dubice nakon što su isporučeni iz Turske.

Navedene osobe lišene su slobode po naredbi Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 202d stav (2) KZ BiH „Organizovanje terorističke grupe“, u vezi sa članom 201. KZ BiH „Terorizam“.

Navedene osobe sumnjiče se da su u proteklom periodu boravile na sirijskom ratištu, gdje su učestvovali u oružanim sukobima na strani ISIL-a.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je veoma dobra policijska saradnja na nacionalnom (GP BiH, OSA i FUP) i međunarodnom nivou, koja je rezultirala isporučenjem navedenih osoba iz Turske nakon što su tamo provela određeni vremenski period u pritvoru.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nakon kriminalističke obrade shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.