Do kraja godine redovni vizni režim sa Kosovom?

Vijesti 17. feb 201618:18 > 18:55
N1

U nekoliko navrata iz BIH je jasno poručeno kako priznanja Kosova u dogledno vrijeme neće biti. To je nedavno ponovio i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručivši da je problem u Republici Srpskoj.

Od proglašnja nezavisnosti 2008. godine BiH ne priznaje putna dokumenta Kosova. Na snazi je izuzetno ristriktivan vizni režim. Početkom 2011. godine Kosovo je uvelo recipročne mjere, nakon toga i vize za bh. građane

Problem viznog režima, izdavanja i priznavanja javnih isprava u BiH je problem unutarnjih odnosa u političkom i državnom vrhu i zbog toga se neće tako lako riješiti.

Inicijative postoje, poput one da se ovo pitanje reguliše kroz sporazum koji imaju Kosovo i Srbija, slobodu kretanja sa ličnim kartama, no političari i dalje šute.

No, osim što se viznim režimom diskriminiraju građani, trpi i privreda. Nekada četvrti izvoznik u Kosovo, BiH je danas na desetom mjestu iako je kosovsko tržiste i dalje jedino s kojim BIH ostvruje suficit.

Izvozi se iz svih grana industrije, na godišnjem nivou više od 80 miliona eura, ne uključujući firme koje izvoze preko trećih zemalja prije svega Srbije koja s Kosovom nema ograničenja.

Za sada sada je iluzorno očekivati slobodan vizni režim. U najboljm slučaju o vizama bi trebali odlučivati konzularni službenici. Sada o tome odlučuje ministar vanjskih poslova, što se može smatrati napredkom ako podsjetimo da je o svakoj pojedinačnoj vizi do prije dvije godine odlučivalo Vijeće ministara, što je jedinstven slučaj u svijetu. 

U proterklih nekoliko mjeseci, kako saznajemo, kosovske vlasti su odbile čak 700 zahtjeva bh. građana za vize te zemlje.