Sitarski: Izbjeglice nemaju gdje da odu iz BiH

Vijesti 18. feb 201609:14 > 09:51
N1

BiH nije direktno osjetila izbjegličku i migrantsku krizu koja već duže vrijeme potresa svijet. Još uvijek nisu zabilježeni prolasci izbjeglica kroz našu zemlju, niti njihov dolazak i zadržavanje s Bliskog istoka.

U Novi dan se javila reporterka N1 Julija Gubeljić koja je o mogućem dolasku izbjeglica u BiH razgovarala sa Milanom Sitarskim iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

Do sada BiH nije bila izravno uključena u izbjegličku krizu i nije bilo prelazaka preko teritorija naše zemlje niti zadržavanja, a o tome da li bi se to moglo promijeniti Sitarski je kazao: “Ne vjerujem da će biti većeg priliva jer nemaju gdje da odu iz BiH, a ne žele ni da ostanu u našoj zemlji. BiH je praktično okružena Republikom Hrvatskom koja će, ukoliko uvede detaljnije kontrole, otežavati njihov protok iz Srbije. Eventualno bi dio izbjeglica došao u BiH ukoliko ostanu u Hrvatskoj ili Srbiji mada ne vjerujem da će biti veliki broj njih. Srbija je objelodanila da neće prihvatati izbjeglice koje su u Hrvatskoj, tako da će dio njih ostati. Sad bi trebalo konačno da se donese neko evropsko rješenje za taj problem. Na primjer, selekcija izbjeglica i njihovo raspoređenje po zemljama članicama EU. No, i dalje se izbjeglice suočavaju sa problemima pa se tako neki zalažu za potpuno zatvaranje granica”.

Danas je u Briselu trebao biti održan mini samit posvećen izbjegličkoj krizi, no on je otkazan zbog bombaškog napada u Ankari.

Mini samit je trebalo da okupi predstavnike 11 članica EU i Turske. O mini samitu je rekao: “Ovih dana imamo nove inicijative specijalnog izaslanika UN o humanim pitanjima, a koji se tiču izbjeglica. Bio je dogovor da sve zaraćene strane, odnosno Assadova strana i strana vojske pobunjenika, da propuste konvoje do enklava. Pored toga, EU nastavlja svoje aktivnosti u konačnom stupanju na snagu s Turskom u koji se i NATO uključuje.

No, s obzirom da je u Ankari došlo do još jedne u nizu tragičnih događaja, samit je otkazan”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.