Više Bruxellesa, manje Daytona: Vlast u RS (ni)je uplašena

Vijesti 18. feb 201618:13 > 19:20
N1

Referendum u RS-u stavljen je po strani, izjavio je to Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je nakon dugo vremena razgovarao u Banjaluci sa predsjednikom entiteta Miloradom Dodikom. Sve su jasnije naznake da je vlast u RS-u pristala i na dugo najavljivani Apelacioni sud.

Neće biti referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i nametnutim odlukama OHR-a. Takve signale u Banjaluci nakon sastanka s entitetskim predsjednikom dobio je Visoki predstavnik.

“Pozdravljam odluku da se referendum stavi po strani”, rekao je Inzko.

Nema konsenzusa s opozicijom, po pitanju referenduma o bh. pravosuđu, iza te činjenice poslednjih dana krije se Milorad Dodik.

Njegovi koalicioni partneri, oprezno pristupaju i najavama novog refrenduma o Danu RS.

“Odluka (Ustavnog) Suda se mora poštovati. Mi smo legalisti, vidjećemo kako ćemo prilagoditi”, ističe Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSR-a.

Za evropski put BiH, ali protiv mehanizma koordinacije, kratko saopštenje iz Palate predsjednika RS-a, uz staru poruku.

“Predsjednik Dodik je i ovaj put iznio poznati stav Republike Srpske da OHR treba da završi svoju misiju u BiH”.

“Inzko go home”, “Mi i dalje slavimo”, razglednice su, koje je omladina SNSA-a uoči 9.januara poslala OHR-u, imale prijeteći sadržaj.

Dodik se, tvrdi Inzko, sagalasio da politike koje provode ne smiju ugrožavati ničije porodice.

Saglasnost je vjeruju u OHR-u postignuta i oko Apelacionog ili takozvanog Višeg suda BIH.

“Nadam da nakon toga nećemo doći u situaciju da poslije formiranja takve institucije Miloradu Dodiku opet padne na pamet neki novi referendum, pa da se onda iz toga referenduma dobije Vrhovni sud BiH”, napominje Vukota Govedarica, šef Kluba SDS-a u NSRS-u.

Eventualno uspostavljanje Višeg suda podrazumijeva da prethodno bude riješeno pitanje nadležnosti Suda BiH i način njegovog organizovanja.

“U okviru Suda BiH imamo i Apelaciono vijeće. Ovaj sud sada radi dvostepeno i zbog toga je mnogo bolji i efikasniji način da postoji Sud BiH i Viši sud sa jasno propisanim nadležnostima”, smatra Anton Kasipović, ministar pravde RS-a.

NE referendumu o Sudu BiH, ali DA Višem Sudu, za opoziciju su jasan znak da je vlast u entitetu uplašena i pravi ustupke. Interpretaciju sastanka sa Inzkom koji i dalje poručuje “Više Bruxellesa, manje Daytona”, nije iznio Milorad dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.