Vlast se zadužuje, građani ispaštaju: Ko će odgovarati?

Vijesti 18. feb 201618:21 > 19:51
N1

Preko 110 miliona maraka je prošle godine bio dug Željeznica Federacije prema Fondu PIO. Iako je danas, tvrde u jednom od sindikata, situacija bolja, plate redovnije, perspektiva vedrija, radnici od 2007. godine nemaju uvezan staž. I niko do sada zbog toga nije odgovarao.

“Sindikat mašinovođa je pokrenuo postupke protiv ranijih uprava. Spisi imaju u tužilaštvu, da li će neko nekad odgovarati u tužilaštvu za nepodizanje optužnica sumnjam”, kazao je Alem Mudželet iz sindikata mašinovođa FBiH.

Neodgovoran i nesposoban rad, uglavnom politički izabranih, podobnih uprava, platit će međunarodni kreditori. Ko će i pod kojim uslovima vratiti dug iz Vlade ne govore.

U budžetu za 2016. planirano je 50 miliona maraka, za uvezivanje staža za 25 hiljada radnika. Radna verzija Zakona tretira samo javna preduzeća u većinskom vlasništvu Vlade, i javne ustanove. Sindikat i poslodavci traže da Zakon obuhvati i one koji su oštećeni propalim privatizacijama, ali za to će trebati mnogo više novca.

“Zakon u radnoj verziji predviđa vrlo rigorozne odredbe za preduzeća koja žele da njihovi radnici ostvare prava preduzeća sa većinskim državnim kapitalom. Po ovom Zakonu ukoliko nastave u roku od 60 dana s neplaćanjem doprinosa po sili zakona moraju ići u stečaj”, ističe Kenan Spahić iz ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Opozicija već negoduje. Zakon treba biti jednak za sve radnike u Federaciji. Za javni i za privatni sektor. Zaduženje znači amnestija svih uprava koje su sistemski kršile Zakon o doprinosima, te se mora hitno definisati njihova odgovornost.

“Vidjet ćemo da li se zaista mora ići u kreditno zaduženje ili te firme raspolažu određenom imovinom. Mi taj podatak ne znamo. Koja bi se mogla prodati, jer Vlada je najavila i prodaju svojih manjinskih udjela u nekim drugim preduzećima. Da li se odatle može namiriti jedan dobar dio tih sredstava, a ne sve da ide kroz kreditno zaduženje”, kaže Jasmin Kadić zastupnik DF-a u ZD PFBiH.

Otkupjivanje radnog staža je obaveza preduzeća, a ne Vlade, stav je struke. 450 miliona maraka Vlada će potrošiti u neporduktivne namjene, dok ekonomija propada.

“Jedan je način da se kompanije zaduže i na taj način riješe svoje obaveze prema radnicima, a drugi pristup je nepopularan. Ali sami radnici u odnosu na obaveze koje prema njima kompanije imaju pokrenu stečaj pa će se oni iz likvidacijske mase kompanije namirivati”, pojašnjava Matej Živković, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Zakon o uvezivanju radnog staža mogao bi biti novi kamen spoticanja za socijalne partnere Vladu-Sindikat-Poslodavce.

A sigurno će izazvati burnu raspravu u Parlamentu Federacije.

Radnom verzijom je planirano postepeno uvezivanje staža za period od 1992. do 2014. godine, ako sve bude po planu, iz Vlade se nadaju da će zakon biti operativan već polovinom godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.