Ponovo sumnjive radnje u poslovanju Nogometnog saveza BiH

N1

Kontrola koju su inspektori Uprave za indirektno oporezivanje izvršili u Nogometni savez BiH, pokazala je da u Savezu ili nisu upućeni kako se plaća i za šta PDV ili se radi o svjesnom neplaćanju poreza. Najviše sumnjivih stavki odnosi se na sklopljene ugovore sa sponzorima, javnim preduzećima, ulaznicama za utakmice reprezentacije, edukaciju.

Nakon što su mediji pisali o ovim propustima, iz Nogometnog saveza BiH su jučer uplatili više od 840.000 maraka poreskog duga.

U zapisniku o kontroli koje je izvršila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, stoji kako Nogometni savez nije evidentirao fakture ili je to učinio pogrešno. U Savezu tada konstatuju da postoji mogućnost da je bilo nekih propusta i da ne znaju kakav će biti ishod kontrole. A ishod je da pojedinim sponzorima nije dostavljena faktura, da je utvrđeno da poreski obveznik ima sklopljene ugovore sa drugim sponzorima koji nisu navedeni i da nije izvršeno fakturisanje.

“Mene raduje što je Nogometni savez uplatio više od 840 hiljada, što je više od osnovnog utvrđenog duga. Ono što su utvrdili inspektori UIO sadrži i niz podataka koje su možda predmet nekih istražnih radnjih, koje neki drugi organi trebaju utvrditi, način kojim se raspolagale novcem, za šta se trošio novac”, ističe Amarildo Gutić, novinar portala Žurnal.ba.

Zanimljiva je i stavka koja se odnosi na edukacije, gdje su u posljednjih pet godina prikazana odstupanja, pa uvidom u knjigu izlaznih faktura postoji razlika veća od 770 hiljada KM.

Iz Saveza danas nisu bili dostupni za odgovore, kako je došlo do propusta i zbog čega je došlo do neplaćanja poreza. Umjesto odgovora, oglasili su se saopštenjem za javnost.

Iz Saveza poručuju da uredno plaćaju milione maraka poreza , ali u isto vrijeme priznaju da je bilo određenih propusta.

“Potrebno je naglasiti da je u periodu koji obuhvata kontrola bilo određenih proceduralnih propusta prilikom fakturisanja i obračunu PDV kod pojedinih sponzora NS/FS BiH, ali nije bilo zloupotreba, drugih nedozvoljenih i kažnjivih radnji, ni tendencije izbjegavanja plaćanja obaveza”.

Godinama su pojedini članovi Saveza ukazivali na određene propuste, među njima i suspendovani član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH Amer Halep.

“Sklapani su ugovori bez odobrenja Izvršnog odbora, još dok sam ja bio tamo u Savezu. Nije da nije plaćen PDV, nego je izvršena utaja poreza. Nisu uspostavljeni prijavljeni porezi. Zna se ko upravlja finansijama u Savezu. To je sekretarijat, a nadzire ih predsjednik”, objašnjava Halep.

Fudbalski savaz BiH je već jednom potresla afera zbog poreske utaje. 2011. godine Munib Ušanović i Miodrag Kurteš osuđeni su na 4 godine zatvora. Obojica su izašli na uslovnu slobodu, a biće slobodni ljudi u junu ove godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.