Bajrović: Kvalitetni filmovi u BiH su rijetka pojava

Vijesti 21. feb 201609:13 > 09:40
N1

Režiser Danis Tanović za film Smrt u sarajevu osvojio je Srebrnog medvjeda na 66. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Primajući nagradu Tanović je pozdravio ekipu glumaca koja se prije finalne večeri vratila u Sarajevo, a prenos su gledali u kinu Meeting Point. U Sarajevu je sinoć bio i glumac Izudin Bajrović, a ovog jutra je bio gost jutarnjeg programa N1 televizije.

Prvo nagrada filmskih kritičara, a onda Srebrni medvjed. Na pitanje da li je očekivao nagradu Bajrović je priznao da nije.

Priželjkivao jesam, ali se nisam nadao. Teško se nadati u takvim okolnostima nagradi jer je konkurencija ogromna, a malo filmova uđe u uži krug. Bio sam sretan i ponosan što je naš film ušao u takmičarski dio. Moje ambicije su time bile ispunjene. Ovo što se desilo je sjajno. Danis je ime. Njegov film se gleda i drugačijim očima i ima posebnu težinu. Za Danisa je to normalno, a za nas je veliki uspjeh“, rekao je Bajrović.

10 selekcija, 434 filma na Berlinaleu.

Jedan dan smo bili u Berlinu i to je bio protokolarni dan, pun obaveza i press konferencije, tako da nismo bili u mogućnosti pregledati druge filmove. To je jedan od najvećih svjetskih festivala. Ovogodišnji Berlinale je bio posvećen izbjeglicama i većina filmova je bila na temu izbjeglica, što je za nas bila otežavajuća okolnost jer film nije bio na tu temu“, ispričao je glumac.

Film se dešava u jednom prostoru i kompletan film je snimljen u jednom hotelu u Sarajevu. Priča prati tri linije. Jedan glumac iz Francuske dolazi i smješta se u taj hotel i vježba svoju ulogu. Druga priča je na krovu filma gdje se snima dokumentarna emisija na temu Atentata u Sarajevu, a u goste emisije dolazi potomak Gavrila Principa. Treća priča se dešava u hotelu gdje radnici hotela spremaju štrajk jer ne primaju platu, a vlasnik hotela pokušava spriječiti štrajk i planira se udružiti s kriminalcem kako bi spriječio štrajk. Hotel na kraju biva evakuisan i zgrada ostaje prazna.

Film je simboličan i svako ga može tumačiti kako hoće. Hollywoodska glumica Meryl Streep je rekla da “Smrt u Sarajevu” liči na Čehovljevu dramu“, kazao je Izudin Bajrović.

Sinoć su glumci čekali proglašenje u kinu Meeting point. Rekli su: “Ovo je ostvarenje sna. Danis nam je dao povjerenje, za razliku od drugih režisera koji više vjeruju glumcima iz susjednih zemalja.”

Bh. kinematografija je mala, vrlo rijetko se dešavaju filmovi, a pogotovo kvalitetni filmovi. Rijetko se dešava da se angažuju 99 posto domaći glumci. Danis to sebi može priuštiti i reći producentu da to želi tako. Do toga je teško doći, ali on uspije“, rekao je Bajrović i dodao da bh. kinematografija kao sistem ne postoji.

Može se desiti da se u godini ne snimi niti jedan film. Ali traženjem producenata u inostranstvu, kao što je Danis uradio, ljudi pokušavaju. Ima autora koji su cijenjeni vani i tako otvaraju vrata sebi i bh. filmovima na svjetskim takmičenjima“, ispričao je gost Novog dana.

Zlatni medvjed za najbolje ostvarenje 66. Berlinalea pripao je italijanskom dokumentarcu “Fire at Sea” režisera Gianfranca Rosija. Priča o dvanaestogodišnjaku s Lampeduse govori o pitanju izbjeglica kojima je to ostrvo godinama prva stanica do boljeg života.

Bajrović je napravio paralelu stanja u bh. kinematografiji sa izjavom svjetskom prvaka u boksu, Adnana Ćatića koji je nakon pobjede kazao: “Volio bih da moj oprostajni meč bude u Sarajevu, ako se mogne organizovati”.

I to dovoljno govori, jer on nije siguran da se takav meč može organizovati u BiH“, izjavio je glumac Bajrović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.