"Zašto Danisova nagrada neće ništa promijeniti?"

Vijesti 21. feb 201622:09 > 22:11
N1

Bosanskohercegovački reditelj i direktor East West Centra Haris Pašović na zvaničnom Facebook profilu napravio je osvrt na osvajanje Srebrenog medvjeda u Berlinu i zašto ta, ali i druge nagrade neće imati uticaja na razvoj kulture u BiH.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti…

“Tog dana, Danis Tanović i brojni bh. glumci su ulazili na Berlinaleu na svjetsku premijeru filma ‘Smrt u Sarajevu’; u Narodnom pozorištu u Prištini je Dino Mustafić i nekoliko bh. umjetnika su imali kosovsku premijeru velikog regionalnog projekta ‘Tuđe srce’ prema tekstu evropski slavne srpske spisateljice Biljane Srbljanović; a Dragan Čović je predao EU prijavu u Brusselsu.

Zora Dujmović, ministrica za kulturu FBiH, je tog dana pisala čestitku. Ali nije to bila čestitka bh. umjetnicima na njihovim jedinstvenim evropskim uspjesima koje su postigli baš tog dana. Bila je to čestitka Draganu Čoviću, Predsjedniku Predsjedništva BiH. U toj čestitki ministrica Dujmović mu je obećala ‘da će se Federalno ministarstvo kulture i sporta intenzivno u svome djelovanju oslanjati na europske standarde, a bh. kulturu će u njenim najboljim i najpoznatijim segmentima približavati i uključivati u europske tokove.’

Danis Tanović i njegova ekipa su dobili Grand Prix i nagradu FIPRESCI na Berlinaleu. Ministrica Dujmović im nije čestitala. Nije čestitala ni prošle godine Džejni Avdić kad je, zajedno sa svojim kolegom iz Hrvatske, Juretom Pavlovićem dobila Nagradu Evropske Filmske Akademije. Nije ministrica Dujmović bila primijetila da je East West Centar uvršten u glavni program najvećeg teatarskog festivala u Evropi – Festival d’Avignon; niti da je Aida Čorbadžić u predstavi East West Centra pjevala u Kraljevskoj švedskoj operi. Ministrica Dujmović nije primjetila ni da je Šejla Kamerić izlagala u Wellcome Collection u Londonu, a nije čula ni da sam režirao ‘Valter brani Sarajevo’ u Šangaju.

Ministrica Dujmović je previdjela i nagradu Jasmile Žbanić na SFF-u i učešće na 20 svjetskih festivala; i nagradu Mire Purivatre ‘Cinemas Europa’, ali i cijeli Sarajevo Film Festival. Previdjela je i Internacionalni teatarski festival MESS, ali i sve druge međunarodne kultrune događaje u BiH.

Ministrica Dujmović ne zna da je ‘Srebrenog medvjeda’ u Brelinu, Danisu Tanoviću predao Lars Eidinger, isti onaj koji je dva puta igrao Hamleta pred punom Zetrom. Ne zna ministrica Dujmović ni da je Danisov film snimljen prema drami čuvenog francuskog filozofa Bernard Henri Levy-ja, istog onog čiju je tu istu dramu režirao Dino Mustafić u Sarajevu i Parizu. Ne zna ministrica ni da je Danisu te večeri rođendansku čestitku pjevala Meryl Streep, ista ona glumcia koja u intervjuu o ‘Majci Hrabrost’ govori o Srebrenici. Sve to i mnogo toga drugog se dogodilo prije nego je ministrica Dujmović odlučila da nas uključi u evropsku kulturu.

Sve nagrade i uspjesi bh. umjetnika i svi veličanstveni napori bh. kulturnih radnika nemaju nikakav uticaj na razvoj kutlure u BiH. Zastupnici smanjuju entitetske i kantonalne budžete svake godine, a ministarstva obezvrijeđuju rad evropski poznatih kulturnih radnika. Na taj način zastupnici i ministri za kulturu guše sloboda govora. Izuzetak je ministar Kurić koji je umjetnik i poznaje probleme i potrebe kulture.

Ministrica Dujmović, ne može sama ispuniti obećanje koje je dala Predsjedništvu BiH da će se ‘oslanjati na europske standarde, a bh. kulturu će u njenim najboljim i najpoznatijim segmentima približavati i uključivati u europske tokove.’ Ona ne može ispuniti to obećanje iz jednostavnog razloga jer ona ne poznaje evropske kulturne standarde, a ne poznaje ni bh. kulturu. Ukoliko ministrica Dujmović odluči da se upozna sa evropskom kulturom, mi ćemo joj rado pomoći. Krenućemo od institucija i organizacija koje su stotinjak metara udaljene od zgrade Ministarstva. U protivnom, ostaće na tome da je jedina među 136 ministara u ovoj zemlji javno izrazila svoju odanost Predsjedništvu BiH i dala obećanje koje ne može održati.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.