Majke Srebrenice: Milenko Stanić određivao ko će biti ubijen

Vijesti 23. feb 201617:51 > 17:59
N1

Povodom imenovanja Milenka Stanića kao kandidata Srpske demokratske stranke (SDS) za viceguvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine, iz Udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“ su poručili da žele skrenuti pažnju javnosti na Stanića, koji je, kako navode, 1992. godine bio predsjednik Kriznog štaba u Vlasenici.

O profilu osumnjičenog govori činjenica da je bio alfa i omega tokom rata u Vlasenici, najodgovorniji za formiranje logora smrti Sušica kroz koji je prošlo preko 8.000 Bošnjaka, a u kojem su ubijana djeca i silovane žene. Stanić je određivao ko će biti ubijen, a ko će biti spašen. Tokom rata je uselio u stan Ibre Nuhanovića, kojeg je istjerao i opljačkao. Osumnjičeni je bio svjedok odbrane Mladiću i drugim zločincima, a i sam se nalazi na listi od 850 imena koje tereti Haški tribunal“, navodi se u saopćenju Udruženja.

Dodaju kako Sud Bosne i Hercegovine ništa nije uradio da mu se sudi.

Hasan Nuhanović je podnio krivičnu prijavu protiv Milenka Stanića, za spaljivanje svoje majke koje je izvršeno upravo pod njegovom komadom. Međutim, Tužilaštvo BiH i po ovom pitanju ništa nije uradilo. Taj isti Milenko Stanić je danas profesor na fakultetima u Banja Luci i Bijeljini. Zaista nas zanima čemu uči svoje studente? Dvadesetičetiri godine poslije obavljanja funkcije predsjednika Kriznog štaba u Vlasenici 1992. godine, sistematskog ubijanja, mučenja, silovanja i etničkog čišćenja Bošnjaka Podrinja, isti Milenko Stanić je kandidat SDS-a za viceguvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine. Mi se pitamo da li je to moguće, i da li to smijemo dozvoliti?“, navodi se u saopćenju.

Na kraju naglašavaju da se Tužilaštvo BiH i Sud BiH bave montiranim procesima umjesto da, kako kažu, po pravdi, pravednosti i argumentima sude i presuđuju zločincima.

I današnje suđenje Naseru Oriću je pokazalo kako se radi o montiranom procesu u kojem svjedoči lažni i zaštićeni svjedok koji se javlja linkom iz Beograda. Pitamo se kada će Srbija prestati vršiti agresiju nad Bosnom i Hercegovinom i izmišljati zločine koji nisu počinjeni. Pravosudnim organima u Srbiji poručujemo da konačno procesuiraju zločince koji su pobjegli iz BiH, a pravosudnim organima Bosne i Hercegovine da procesuiraju predmete stvarnih zločinaca i da prestanu vrijeđati dignitet žrtava”, zaključili su iz Udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Milenko Stanić iz SDS-a je kandidat za viceguvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine. Do sada je na ovoj poziciji bio Radomir Božić kojeg je Upravni odbor Centralne banke BiH razriješio dužnosti prije dva dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.