Traži se pritvor za uhapšene u akcijama "Tango" i "Coral"

Vijesti 24. feb 201611:37 > 12:01
Reuters

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je određivanje mjera pritvora za tri osobe koje su u ponedjeljak uhapsili policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u nastavku akcija "Coral" i "Tango".

Tada su uhapšeni: Nerman Čeho, Dragan Koledin i Seid Fetić.

Tužilaštvo smatra da bi osumnjičeni boravkom na slobodi ometali tok istrage, utjecali na svjedoke te sakrili i uništili dokaze. Odbrane uhapšenih se protive takvim navodima.

Tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Jasmina Iftić na ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu kazala je da je Čeho kao ovlašteni knjigovođa agencije lažnim prikazivanjem činjenica i podataka doprinio izvršenju krivičnoig djela porezne utaje dok je Koledin osumnjičen da je instaliranjem softverskog programa omogućio poreznu utaju.

Oni se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom porezna utaja pružajući knjigovodstvene i informatičke usluge privrednom društvu “Holiday Resort d.o.o. Sarajevo”.

Osim toga,  kazao je da agencija čiji je vlasnik ima dogovorene brojne sastanke koje treba ispoštovati. Također, dodao je da od njegovog boravka na slobodi zavise isplate plaća uposlenicima knjigovodstvene agencije. 

Koledinova odbrana je istakla da je on bio vanjski saradnjik te da je izradio i instalirao program koji je od njega naručen, te da nije znao u koje svrhe će biti korišten. 

Istog dana kada su uhapšeni Čeho i Koledin uhapšen je i Fetić koji se tereti da je počinio krivično djelo navođenje na prostituciju. 

On je u na ispitivanju u SIPA-i u potpunosti priznao počinjenje krivičnog djela, što je uradio i u  Kantonalnom sudu u Sarajevu. Kazao je da nije u kontaktu s osobama s kojima je sarađivao za vrijeme izvršenja krivičnog djela te da se kaje za sve radnje.

Sud će naknadno donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva.

Akcije “Coral” i ”Tango” započete su u oktobru prošle godine kada su pretreseni objekti na deset lokacija na području Sarajeva i uhapšeno 15 osoba zbog postojanja sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, oštećenje tuđe stvari, teška krađa, organiziranje otpora i navođenje na prostituciju.